Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Ukrayna savaşında 169. gün: Saldırıya uğrayan Rus üssünün uydu görüntüleri, Estonya ve Finlandiya’dan “Ruslar’a vize vermeyin”çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Kırım’da bulunan askeri üste meydana gelen patlamanın ardından alanın uydu görüntüleri paylaşıldı. Estonya ve Finlandiya başbakanları, Ukrayna’nın işgali sırasında Rus vatandaşların Avrupa Birliği’nde (AB) tatil yapmasını eleştirerek “turist vizesi verilmesin” çağrısında bulundu.

Rusya’nın güneyindeki Kırım’da bulunan Novofedorivka kenti yakınlarındaki “Saky” isimli Rus askeri üssünde meydana gelen patlamanın ardından askeri üssün uydu görüntüleri paylaşıldı.

Kırım’ın Rusya tarafından atanan Sağlık Departmanı, patlamalarda bir kişinin hayatını kaybettiğini, sekiz kişinin ise ağır yaralandığını bildirmişti.

Yayımlanan uydu görüntülerine göre üssün ana pistlerinde hasar görünmüyor ancak en az sekiz uçakta hasar görünüyor.

Rusya, yangın güvenliği kurallarına uyulmaması nedeniyle olayın bir mağazada patlayan mühimmattan kaynaklandığını belirtiyor.

Ukrayna ise sorumluluğu üstlenmedi. Ukrayna Savunma Bakanı, “dikkatsiz” olarak nitelediği Rus askerlerinin suçlanabileceğini öne sürdü.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, iki ayrı patlamanın meydana gelmesinin bir kazadan ziyade bir saldırıya işaret ettiğini öne sürdü. Wallace ayrıca Ukrayna’nın Kırım’ı hedef alma hakkını da savundu.

Wallace, Ukrayna’nın Kırım’ı hedef alması hakkında, “Ukrayna’nın yalnızca topraklarını yeniden kazanmak için değil, aynı zamanda işgalciyi geri püskürtmek için gerekirse ölümcül güç kullanması kesinlikle meşru” dedi.

Estonya ve Finlandiya, “Ruslara vize verilmesin” çağrısında bulundu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşılık olarak Estonya ve Finlandiya’nın başbakanları Rus turistlerin Avrupa Birliği’ne (AB) girişlerinin yasaklanması gerektiğini öne sürdü.

Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya artık Rus vatandaşlarına turist vizesi vermiyor.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, salı (9 Ağustos) günü Twitter’da yaptığı paylaşımda “Avrupa’yı ziyaret etmek bir hak değil, ayrıcalıktır. Artık Rusya’dan gelen turizmi bitirme zamanı geldi” dedi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise pazartesi (8 Ağustos) günü ulusal radyoda, Rusya’nın Avrupa’da agresif ve acımasız bir savaş yürütürken Rusların AB’de tatile gitmeleri de dahil olmak üzere normal bir hayat sürmelerinin “doğru olmadığını” söyledi.

Finlandiya parlamentosunun web sitesine Rus hackerlar saldırı düzenledi

Finlandiya Parlamentosu’nun web sitesini salı günü (9 Ağustos) çökerten saldırısının sorumluluğunu NoName057(16) adlı Rus hacker grubu üstlendi.

Hackerlar, Telegram’da yaptıkları paylaşımda, “NATO’ya katılmaya çok hevesli olan komşu ülkemiz Finlandiya’ya ‘dostça’ bir ziyaret yapmaya karar verdik” dedi.

Savaştaki diğer önemli gelişmeler ise şunlar:

  • Ukrayna, Rusya’yı ele geçirdikleri Zaporijya Nükleer Santrali’nin çevresinden roket atmakla suçladı. Ayrıca yetkililer, Ukrayna’nın ateş açmasının riskli olabileceğini de belirtti.
  • Rusya destekli ayrılıkçı gruplar, Ukrayna’yı dün (10 Ağustos) Donetsk kentinde bir bira fabrikasını bombalamakla suçladı. İddiaya göre bombardımanda bir kişi hayatını kaybederken saldırı, amonyak sızıntısını tetikledi.

Kaynak: BBC, The Brussels Times, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.