Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun “seçmen bilgilerinin” nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yanıt – “MERNİS’te kadar hata yapılmadı”

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, CHP’nin seçmen bilgilerine ilişkin iddialarına yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen kütük bilgilerine ilişkin olarak, “Bizdeki seçmen bilgisi YSK’nin elinde yok, her seçmeni biliyoruz. Kaç yabancının oy kullanacağını biliyoruz, 400-500 bin kişi gibi yüksek bir rakam yok” demişti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bugün (12 Ağustos) sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu’nun sözlerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) sisteminde bugüne kadar hata olmadığını savundu. 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Seçim Kurulu’na veri aktarımı ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddialarına yanıt verdi. Açıklamada, “MERNİS’te bugüne kadar herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. Kişi bilgilerinde yanlışlık ya da hata olmadığının en büyük delili de bugüne kadar düzenlenmiş olan 76 milyon çipli kimlik kartı ve 9 milyon yeni nesil pasaporttur” denildi. 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada iddialara üç başlık altında yanıt verildi:

Soyadı olmayan seçmen olduğu hususu: “Nüfus kayıtlarındaki geçmiş yıllardan gelen maddi hatalar yıllara sari olarak düzenli bir şekilde MERNİS veri tabanından incelenmekte ve tespit edilen kayıtlar, kaydın niteliğine göre kişilerin bizzat talebi üzerine idarece veya mahkeme yoluyla düzeltilmektedir. Bu kapsamda MERNIS veri tabanında yer alan 140 milyon nüfus kaydının incelenmesi esnasında soyadı olmadığı tespit edilen 30 kişiye (15 kayıt, 2003 yılı öncesinde Türk vatandaşı ile evlenerek vatandaşlık kazanan ve boşanması sonucu bekarlık soyadı olmayan kişiler) soyadlarını tamamlamaları için başvuruda bulunmaları gerektiği bildirilmiştir. Ancak bildirim yapılanların bir kısmının yurtdışında olması bir kısmının da başvuruda bulunmaması nedeniyle düzeltme yapılamamaktadır.

Aynı adreste 40 kişinin birlikte ikamet ettiği hususu: “5490 sayılı Kanunun 50’nci maddesine göre yerleşim yeri adresi vatandaşların beyanı esas alınarak yapılmaktadır. Mevzuat gereğince bir adreste ikamet edebilecek kişi sayısına ilişkin kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak adres beyanları sürekli ve düzenli olarak Genel Müdürlüğümüzce kontrol edilmekte olup şüphe duyulması halinde re’sen; adres beyanı esnasında şüphe oluşması ya da aynı adreste ikamet eden diğer kişilerin itirazı halinde ise mülki idare amirinin emriyle kolluk vasıtasıyla inceleme yapılarak gerçeğe aykırılık tespit edilirse cezai yaptırım uygulanmakta ve adres kaydı silinmektedir.

100 yaş üzerindeki ilk kez seçmen olduğu hususu: “80 yaş ve üzeri kişilerden uzun süre işlem görmeyen (kimlik kartı ya da adres beyanı bulunmayan) kayıtlar tespit edilerek mülki idare amiri emriyle kolluk kuvvetlerince ölü olup olmadıkları araştırılmakta, yapılan araştırma sonucu ölü oldukları tespit edilenler nüfus kayıtlarından düşülmektedir. Bu işlem süreklilik arz etmekle birlikte, ölü olmadığı tespit edilenler adres beyanında bulunmaları halinde YSK tarafından seçmen kütüğüne ilk defa seçmen olarak dahil edilmektedirler. Ayrıca bilindiği üzere ülkemizde hiçbir zaman nüfusa kaydolmayan kişilerin de (saklı nüfus) var olmasından dolayı tespiti halinde bu kişiler de aynı uygulamaya tabi tutulmaktadır. Günümüz itibariyle MERNİS kayıtlarına göre 100 yaşın üzerinde yaşayan 15.946 kişi bulunmaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.