Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (13 Ağustos-19 Ağustos): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

  • “The Humans” MUBI’de

Yönetmenliğini Stephen Karam’ın yaptığı, 2021 yapımı olan “The Humans”, 12 Ağustos’tan itibaren MUBI’de. 

Drama türündeki film, Şükran Günü’nde buluşan bir ailenin gaipten gelen sesler duyması ve gerilimli anlar yaşamasını konu ediniyor.

Filmin oyuncuları arasında Steven Yeun, Beanie Feldstein ve Richard Jenkins bulunuyor.

Toronto Film Festivali, Münih Film Festivali ve Austin Film Festivali gibi birçok festivale katılan “The Humans”, 2022 yılında Bağımsız Ruh Ödülleri’nde En İyi Sinematografi ödülünü aldı.

  • Zeytinli Rock Festivali yasaklandı

17-21 Ağustos’ta yapılması planlanan Zeytinli Rock Festivali, Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

ANKA Haber Ajansı‘nda yer alan habere göre, Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş, Milyon Yapım Organizasyon Şirketi’nin başvurusuna şu yanıtı verdi:

İlgi dilekçeniz incelenmiş olup Milyon Yapım Organizasyon Firması olarak 17-­21 Ağustos tarihlerinde İlçemiz Ali Çetinkaya Mahallesi 2554. Caddesi No: 41 adresinde bulunan alanda düzenlemeyi planladığınız Kamplı Zeytinli Rock Festivali talebiniz, daha önceki yıllarda yakın bölgede düzenlediğiniz Zeytinli Rock festivallerinde yaşanan güvenlik, asayiş, trafik, çevre sorunları, ortaya çıkan bu tür istenmeyen durumlar dolayısıyla vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikâyet ve yakınmalar göz önüne alınarak kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir. Bilgilerinize rica ederim.”

  • Kürt sanatçılardan Aynur Doğan Şarkısıyla Protesto 

Taksim’de Kürtçe şarkı söyleyen sanatçılar, zabıtalar tarafından engellendi. Engellemenin ardından müzisyenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) önüne gitti ve Aynur Doğan’ın “Yar Meleke” şarkısını söyleyerek zabıtaları protesto etti.

Gençlik Komiteleri, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda “Engellemeye karşı daha güçlü! Taksim’de zabıtalar tarafından Kürtçe şarkı söylemesi engellenen gençler İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde şarkılarını söyledi. Kürt halkının dilini, kültürünü; yasaklarla, baskılarla bitiremezsiniz” dedi.

  • Talât Sait Halman Çeviri Ödülü Başvuruları Başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) bu yıl sekizincisini düzenlediği, nitelikli edebiyat çevirilerini desteklemek için verdiği Talât Sait Halman Çeviri Ödülü için başvurular başladı. Başvurular 1 Ağustos-16 Eylül tarihlerinde kabul edilecek. Kurul tarafından seçilen ödül sahibine 20 bin Türk Lirası (TL) nakit desteği sağlanacak.

Başkanlığını Doğan Hızlan’ın yaptığı Seçici Kurul’da Sevin Okyay, Ayşe Sarısayın, Yiğit Bener ve Kaya Genç yer alıyor. Ödülün sahibi yıl sonunda açıklanacak.

Başvurular, yayınevleri veya çevirmenler tarafından yapılabilir. Yayınevleri en fazla üç eserle başvurabilirken, sunulacak eserlerin orijinal dilinden çevrilmiş, Uluslararası Standart Kitap Numarası’na (ISBN) sahip olması gerekiyor. Eserler, 16 Eylül Cuma, saat 17.00’ye kadar İKSV’ye ulaştırılmalı. (Nejat Eczacıbaşı Binası, Sadi Konuralp Cad. No: 5, 34433 Şişhane, Beyoğlu, İstanbul).

Başvuru formu için tıklayın

  • Nick Cave and The Bad Seeds İstanbul’da

Nick Cave and The Bad Seeds, çıktıkları ilk Avrupa turnesi kapsamında 21 Ağustos’ta İstanbul’daki Parkorman’da, İKSV’nin 50. yıl özel etkinlikleri kapsamında sahnede olacak.

Kapı açılışı 18.00’de yapılacak. 19.30’da Black Country, New Road ve 21.30’da da Nick Cave and The Bad Seeds sahnede olacak.

Nick Cave and The Bad Seeds, The Birthday Party’nin dağılmasının ardından 1982 yılında kurulmuştu. Grup, 1984’teki ilk albümünün ardından toplam 17 stüdyo albümü kaydetti.

Bilet Fiyatları:

ÖZEL PLATFORM + SAHNE ÖNÜ Tam: 1.500,00 ₺

Ayakta Tam: 650,00 ₺

  • Altın Portakal Sinema Okulu’na başvurular 1 Eylül’de başlıyor.

59. Altın Portakal Film Festivali kapsamında ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan Altın Portakal Sinema Okulu için başvurular 1 Eylül’de başlayacak.

1-8 Ekim günleri arasında düzenlenecek festivalin, “Gençler üretecek, Antalya gençlerle birlikte yükselecek” sloganıyla 2019’da başlattığı sinema okulu projesi kapsamında, şu ana dek 650 öğrenci “sinema profesyonelleri” ile buluştu.  

Altın Portakal Sinema Okulu için başvuru tarihi, 1 Eylül saat 18.00 olarak duyuruldu.

Film festivalinin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer üstlenirken, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu, sanat yönetmenliğini ise Başak Emre yapacak.

  • “Çark” Sanatseverlerle

“Çark” isimli sergide, birden çok sanatçını eserleri yer alıyor. Sanat Okur sergiyi, “Büyük bir topluluğun sevgisinin, rüyasının, hafızasının, aşkının, sınırsızlığının, çabasının ve inşasının kutlaması gerçekleşiyor” diyerek tanımlıyor.

Küratörlüğünü Melis Bektaş’ın yaptığı sergiyi 2 Eylül-1 Ekim günleri arasında Koli Art Space’de ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

  • “Troya: Sanatın Her Hali” Troya Müzesi’nde 

Minyatür sanatçısı Göksel Sevim’in eserlerinin sergileneceği “Troya: Sanatın Her Hali” sergisi, 11 Ağustos- 31 Ağustos günleri arasında Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’ndeki Troya Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Minyatür, baskı ve seramik eserlerinin yer alacağı sergide Göksel Sevim, “İlyada” öyküsünü eserleriyle bir araya getiriyor. 

Sevim sergisiyle ilgili, “Troya minyatürlerini yapmaya, zamanın Troya Antik Kenti Kazı Başkanlığı’nı yürüten yakın dostumuz Manfred Osman Korfmann’ın teşviki ile başladım. Troya’nın dokuz kentini tek tek yapmak üzere çalışmalarıma başladım ve bu süreçte Sayın Korfmann danışmanlığımı yapıyordu. Fakat ne yazık ki, beşinci kentin minyatürlerini tamamladığımda Korfmann hayatını kaybetti. Bu nedenle çalışmalarıma bir süre ara verdim. Tekrar çalışmaya başlamadan önce yaptığım araştırmalarda Troya ile ilgili kapsamlı minyatür çalışmalarının çok az olduğunu gördüm. Troya efsanesinin öykülerini minyatürle anlatmak bende bir tutku haline dönüştü. Eserlerimin Troya müzesinde sergilenecek olmasından dolayı çok mutluyum” dedi.

  • Beethoven’ı Anlatmak

Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvar akademisyenlerinin teatral konseri “Beethoven’ı Anlatmak”, 15 Ağustos, saat 20:30- 23:00’te, Uluslararası Gümüşlük Festivali’nde.

Akademisyenlerin hazırlamış olduğu eserde Ludwig Van Beethoven’ın eserleri, hayatındaki dönüm noktalarıyla birleşiyor. Eserde iki keman ve piyano sonatı, üç kısa tiyatro eseriyle birleştirildi.

Kemanı, Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvar Müdürü Dr. Erman Türkili, piyanoyu ise Müzik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hyun Sook Tekin yorumluyor. Beethoven’ın hayatından sahneler Adnan Ata Yiğit tarafından canlandırılacak. Eser, Doç. Dr. Elif Baş İyibozkurt tarafından yazıldı ve yönetildi.

Tarih: 15 Ağustos 2022, Pazartesi 

Saat: 20.30 – 23.00

Yer: Gümüşlük / Bodrum (Antik Taş Ocağı)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.