Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA’de bir ilk: Bill Russell’ın forması tüm takımlar tarafından emekli edildi

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi (NBA) ve Amerikan Basketbol Ligi Oyuncular Birliği (NBPA), 31 Temmuz 2022’de hayata gözlerini yuman efsane oyuncu ve koç Bill Russell’ın adını yaşatmak için, 6 numaralı formasını lig genelinde emekliye ayırdı.

88 yaşında hayata gözlerin yuman Bill Russell, NBA tarihinde 11 şampiyonluk ile en çok bu sevinci yaşayan oyuncu olmuştu. Ayrıca NBA tarihinin ilk Afro-Amerikan koçu olarak tarihe geçen efsane basketbolcunun kendisiyle özdeşleşen 6 numara, tüm NBA takımları tarafından emekliye ayrıldı.

İlk olarak efsane oyuncunun vefatının ardından Magic Johnson tarafından önerilen, 6 numaranın tüm NBA takımları tarafından emekli edilmesi talebi karşılık buldu. Ligin internet sitesinden yapılan açıklamada, geçen temmuz ayında yaşamını yitiren Boston Celtics efsanesi Russell’ı onurlandırmak amacıyla 6 numaralı formanın NBA genelinde emekli edildiği belirtildi. NBA takımlarının bu sezondan itibaren oyuncularına 6 numaralı formayı vermeyeceği, halihazırda 6 numaralı formayı giyen oyuncuların ise bu karardan muaf tutulacağı aktarıldı.

Bill Russell, NBA genelinde forması emekli edilen ilk basketbolcu oldu. ABD profesyonel spor tarihinin ilk siyahi başantrenörü olma unvanını da taşıyan Russell, 1975’te Basketbol Şöhretler Müzesi’ne dahil edilmişti.

NBA kariyerinde Boston Celtics forması giydiği 13 sezonda yaşadığı 11 şampiyonluk ile NBA’in ilk efsanelerinden biri olan Bill Russell, oyunculuğu döneminde 11 şampiyonluğun yanı sıra beş kez MVP, 12 kez All-Star seçilme başarısı da göstermişti. Efsane basketbolcu, 1956 Melbourne Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan ABD Milli Takımı’nın da kadrosunda yer almıştı.

Kaynak: NBA.com

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.