Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sports Illustrated yazarları NBA offseason hamlelerini değerlendirdi

Sports Illustrated’ın The Crossover ekibi, NBA’de yaz sezonunda yapılan en iyi, en kötü ve en şaşırtıcı transfer hamlelerini seçti. Medyascope Spor Servisi olarak sizler için çevirdik.

Yaz döneminin en iyi hamlesi hangisiydi?

Howard Beck: Rudy Gobert takası. Bunu Minnesota için söylemiyorum (o kısmını da beğendim). Genellikle “en iyi hamle” en iyi kazanç anlamına gelir. Ama Utah’ın Gobert’i birçok draft hakkı ve genç oyuncular karşılığında bozdurması Utah’ı yakın gelecekte diplere gönderecek. Ancak Gobert-Mitchell çekirdeğinin artık bir yere varamayacağı belli olduğundan buna ihtiyaç vardı. Geliştirilebilecek bir yön kalmamıştı ve 50 galibiyetli bir takımı yıkmak zordur. Bu karara hayran kaldım.

Robin Lundberg: Malcolm Brogdon-Celtics. Doğu Konferansı şampiyonu akıllı bir şekilde gelişim kaydetti. Playofflarda zaman zaman disiplin nedeniyle geri kalan bir takım için, zor durumlarda işleri yoluna koyabilecek basketbol IQ’su yüksek başka bir oyuncu eklemek çok iyi bir stratejiydi. Şimdi Boston’ın büyük hamlelerle işini bitip bitmediğini göreceğiz.

Mannix: Minnesota. Rudy Gobert için kulübün geleceğinden vazgeçtiler. Ancak Gobert takım savunmasını anında ilk 10 savunma arasına sokuyor. Karl-Anthony Towns’ın üzerindeki baskıyı da hafifletiyor ve KAT üçlük atmaya devam ederse, sahada iki uzun bulundurma konusundaki endişeleri bertaraf edecek. Anthony Edwards da bir adım daha atmaya hazırlanırken, Minnesota, Batı Konferansı’nda ilk beşte yer alan bir takım olabilir. NBA’in en iyi yetenek avcılarından Tim Connelly’nin de işi etraflarına doğru parçaları yerleştirmek olacak.

Rohan Nadkarni: Nuggets’ın Bruce Brown’ı kadrolarına katmaları onların için kusursuz bir hamle oldu. Aaron Gordon’ın perimetre savunmasında yardıma ihtiyacı vardı ve Brown, Denver’a Batı Konferansı’ndaki patlayıcı guard ve kanat oyuncularını savunmak adına uygu bir opsiyon sunuyor. Ofansif anlamda da Brown, Jokic ve Murray için iyi bir perde yapan oyuncu ve alan açma anlamında da katkı sağlamalı. Nuggets’ın bir şampiyonluk adayı olarak ciddiye alınması adına daha fazla savunma  azmine ihtiyacı vardı. Brown onların tam olarak aradıkları isim.

Yaz döneminin en kötü hamlesi hangisiydi?

Beck: Kevin Durant’in takas talebi. Sebepleri ne olursa olsun (görünürde net bir sebep yok) basketbol açısından objektif olarak bir hata. Mevcut kadro Nets’in şimdiye kadar sahip olduğu en iyi kadro olabilir. Tabii ki çok fazla belirsizlik var (Kyrie İrving, Ben Simmons ), ancak kağıt üzerinde bu takım Seth Curry ve Joe Harris gibi iki elit şutör ve yetenekli rol oyuncuları ile bezenen üç All-NBA oyuncusu olan bir şampiyonluk adayı. Tüm bunlara rağmen Durant bu takımdan ayrılmak mı istiyor? Hangi takım elindeki değerleri Durant karşılığında verdikten sonra ona yeni bir şampiyonluk penceresi sağlayacak? Eğer amaç şampiyonluksa, en iyi hamlesi yerinde kalmaktır. 

Lundberg: Kevin Durant’in takas talebi. Sorumlu kim olursa olsun, KD, Nets her şey karmaşa! NBA taraftarları, dedikodu ve dramayı sever, ancak bir noktada oyuncuların gücü elinde bulundurmasının, oyuncuların hakkıymış gibi gelmesi ve 4 yıllık kontratı bulunan yıldızların takas istemesinin lig için iyi olduğundan emin değilim. Hepimiz zamanımızı ve enerjimizi boşa harcamadığımızı ve kısa zamanda bir çözümün bulunacağını umalım.

Mannix: Dallas Mavericks’in Jalen Brunson’ını yeri doldurulabilir olarak gördüğünü anlıyorum. Tim Hardaway Jr. geri dönecek. Christian Wood takıma katıldı ve top Luka Doncic’in eline olacak. Ancak Brunson’a kontrat vermemek tamamen parayla ilgiliydi. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca Mavericks’in başını ağrıtabilir. 

Nadkarni: Bu tam olarak bir hamle değil ancak Miami Heat’in PJ Tucker’ı Sixers’a kaybetmesi büyük bir darbe. Miami, Tucker’ı sadece bir konferans rakibine kaybetmekle kalmadı aynı zamanda da onun yerini dolduracak bir parça eklemesi yapamadı. Miami’nin planı gerçekten uzun forvet pozisyonunda Caleb Martin ile sezona başlamak mı? Tucker’ın savunma bilgisi, yıldızları koruma isteği, ribaundlardaki etkniliği ve şutları geçen seneki Heat’in başarısında büyük pay sahibi oldu. Ayrılması kadroda bariz bir boşluk bırakıyor ve Kyle Lowry-Jimmy Butler gibi veteran yıldızların normal sezon yükünün artmasına neden oluyor. Tucker bir All-Star olmasa da ayrılışının etkileri önemli. 

Yaz döneminin en şaşırtıcı hamlesi hangisiydi?

Beck: Lakers’ın Russell Westbrook’u takas etmeyi başaramaması. Geçen sezon felaketti! Westbrook ne gençleşiyor, ne şut, ne savunmada, ne de topsuz oyunda daha iyi oluyor. Üstelik azalan bir rolü kabul etmeye de istekli değil. Önümüzdeki sezon işlerin daha iyi olacağına inanmak için hiçbir neden yok. Evet Westbrook takası yapmak, takas partnerini teşvik etmek adına bir veya iki draft hakkını yakmak anlamına gelir. Ama ilerleyebilmek için tek rasyonel yol budur. Hala açılış gecesinden önce bu takasın gerçekleşeceğini düşünüyorum. 

Lundberg: Rudy Gobert Wolves. Bu hamle iki sebepten ötürü şaşırtıcıydı. Birincisi Karl-Anthony Tows ve ikincisi de Utah’ın kadrosunu Gobert için şekillendirmesi. Rudy belirli sınırları olsa da hala çok iyi bir oyuncu. Bu yüzden böyle bir adamı alabilmek için bir şeyler gerekiyor. Ancak yine de beklediğim gibi değildi.

Mannix: Charlotte’un Steve Clifford’u geri getirmesi önemli mi? Hornets, Kenny Atkinson’ın tekliflerini reddetmesiyle şaşkına döndü ve bu yüzden 2013-2018 yılları arasında koçluklarını yapan ve onlara iki kez play-off’a kalma başarısı tattıran Steve Clifford’a geri döndü. Charlotte’un takım olarak gelişime ihtiyacı var. Çaylak Mark Williams, başta LaMelo Ball olmak üzere genç çekirdeklerine katıldı. Clifford’un takımda iyi bir geçmişi var. Aynı zamanda da müthiş bir savunma koçu. Clifford yönetiminde Charlotte beş sezonun üçünde en iyi 10 savunma takımı arasındaydı. Hornets geçen sezon 23. sırada yer aldı ve bu yüzden yardıma ihtiyaçları var. 

Nadkarni: Utah Jazz’ın Rudy Gobert karşılığında aldığı dört ilk tur draft hakkı ve bir draft hakkı değişimi. Bu takas hakkında nasıl hissedeceğimi hala bilmiyorum. Ve bu şaşırtıcı takas kesinlikle süper star piyasasını karmaşıklaştırmış gibi görünüyor. Gobert dört draft hakkı ediyorsa, Kevin Durant için kaç taneye ihtiyacınız var? 

Yaz döneminin en ilgi çekici hamlesi hangisiydi?

Beck: Hawks’ın Dejounte Murray’i alması. Diğer hiçbir sezon öncesi hamlesi bir takımın rotasını değiştirmek adına daha büyük potansiyele sahip değil. İşe yarayacak mı? Kim bilir? Ancak Murray’ın büyüklüğü (size), oyun kurma yeteneği ve savunma etkinliği Trae Young için mükemmel bir tamamlayıcı yapıyor. Her iki gard da hücumda kontrolü paylaşmak zorunda kalacak ve her ikisinin de kullanım oranları (usage rate) düşebilir. Ancak uyum yakalayabilirlerse, Hawks’ı Doğu’daki takımlar arasında yarışmacı haline getirebilir. 

Lundberg: Dejounte Murray – Hawks. Dejounte ve Trae’nin yakalayabileceği uyumu sevdim. Murray’in yaz aylarında gösterdiği yapmacık tavır Spurs’ün ondan uzaklaşmaya itti. Yeniden yapılanma isteği göz önüne alındığında, Atlanta’nın sıçrama yapıp yapamayacaklarını izlemek adına eğlenceli olacak. 

Mannix: 37 yaşında PJ Tucker başka bir franchiseda playoff seviyesinde etki yapabilir mi? Danuel House rotasyona girebilecek kadar şut sokabilir mi? James Harden kariyerini yeniden ayağa kaldırabilir mi? Kağıt üzerinde Sixers şampiyonluk adayına benziyor. Ancak bir arada nasıl bir kimya yakalayacakları, şampiyonluk adayı olup olmadıklarını belirleyecek.

Nadkarni: Murray – Atlanta Hawks. Hawks için etkileyici bir kumar. Takım bu takasın sonrasında Kevin Huerter’i de takas etti ve gelecekte Murray için de yüksek kontrat verebileceğinin sinyallerini verdi. Murray’in yeteneği hiçbir zaman tartışma konusu olmadı. Young ile uyumu da öyle. Teorik olarak onun gelişi, Atlanta’nın en azından Trae ile uyumlu olan oyun tarzına ince ayar yapmasını gerektiriyor. Kesinlikle başarılı olur diyemesem de, sezon başladığında izlemeyi dört gözle beklediğim yeni ikili.

Kaynak: Sports Illustrated

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.