Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarım Kredi Kooperatif marketleri Erdoğan’ın talimatıyla yüzde 30 indirime gidiyor | Seçime 10 ay kala yeni bir “tanzim satış” uygulaması mı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 8 Ağustos’ta yapılan AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde indirim yapılmasını istedi. Bu marketlerin kâr amaçlı kurulmadığını belirten Erdoğan, “Sen kâr amacıyla çalışmayacaksın, sen başabaş çalışacaksın” diye konuştu. Medyascope olarak, 15 Ağustos’tan itibaren 30-40 çeşit üründe indirime gidecek olan Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde indirim öncesi fiyatları bir zincir marketle kıyasladık.

Haber: Ali Macit & Ali Ege Karadağ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP MKYK’da, Tarım Kredi Kooperatif marketlerinin kâr amaçlı kurulmadığını belirterek vatandaşı hayat pahalılığından koruma amacının altını çizdi ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye, “Fiyatları düşürün, vatandaş daha uygun fiyata alabilsin” talimatı verdi. Erdoğan, “Bin 300 tane Tarım Kredi Kooperatifi’nin marketi var. Tarım Kredi’nin diğer ürünlerinde de, şeker, ayçiçek yağı, 30-40 çeşit diğer üründe de süratle indirime gidecek. Sen kâr amacıyla çalışmayacaksın, sen başabaş çalışacaksın” dedi.

Bu talimatın iki gün ardından Erdoğan, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralinin Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada Tarım Kredi marketlerinde şeker, un, ayçiçek yağı gibi 30-40 çeşit üründe indirime gidileceğini kendisi duyurdu.

Erdoğan, büyükbaş hayvan eti fiyatlarını düşürmeyi de şu sözlerle taahhüt etti: “Marketlerde benim vatandaşımı dara sokanlar, talimatı aldılar, bundan böyle koyun, kuzu etinden yüzde 25 indirim bunu başlattık. Tarım Kredi Kooperatifi başkanıyla da konuştum. Büyükbaş hayvanlarda da yüzde 30-35 indirimle onların da satışına başlayacağız.”

Tarım Kredi Kooperatifi ise bugün (12 Ağustos), indirimlerin 15 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını bildirdi. Açıklamaya göre indirim yapılacak ürünler şöyle: Makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, şeker, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, bal, zeytin, çay, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, havlu kağıt.

İndirime girecek bazı ürünlerin şu anki fiyatları şöyle:

Makarna: 6,90 TL

Tavuk göğüs: 60,90 TL/kg

Çay: 76 TL/kg

Tam yağlı süt: 16,95 TL/LT

Kuru soğan: 7,95 TL/kg

Yeni bir tanzim satış uygulaması mı?

2019 yılındaki yerel seçimler öncesinde sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için, ilk etapta İstanbul’da 50, Ankara’da ise 15 noktada tanzim satış noktaları uygulamaya konulmuştu. Başkent Ankara’da yerel seçimlerin ardından Sincan, Kızılay gibi bazı noktalarda tanzim satış çadırları toplanmaya başlamıştı. Daha sonra gitgide azalan noktalar bir süre sonra tamamen ortadan kalkmıştı.

Tanzim satış noktalarında ilk etapta domates, salatalık, ıspanak, patates, soğan, patlıcan ve biber satışı yapılmış ve kişi başına en fazla üç kilo sebze ya da meyve satın alabilme sınırı konulmuştu. Uygulamanın amacı stokçuluğu önlemekti. Son uygulamada ise Tarım Kredi Kooperatif marketleri, böyle bir sınır koymuş değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tanzim satış uygulamasını duyurduğu 2019 yılında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre enflasyon yıllık yüzde 20,35’ti. 2022 Temmuz verilerine göre ise tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişimi bir önceki aya göre yüzde 2,37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 45,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,60.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.