Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kur korumalı mevduat getirileri enflasyonu yakalayabiliyor mu, sisteme ilk gün 10 bin TL ile giren bir kişinin bugün kaç lirası var?

Kur korumalı mevduat (KKM) hesabı sisteminde yaklaşık sekiz ay geride kaldı. Bu dönemde Dolar/TL kuru gibi enflasyon da artış gösterdi. Peki 21 Aralık 2021’de uygulanmaya başlayan bu sisteme ilk gün girenler, şu ana kadar elde ettikleri kazançla enflasyondaki artışı yakalayabildi mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen aralık ayından temmuz ayına kadarki süreçte enflasyon oranı yüzde 45,72.  

Adsız tasarım (100).jpg

Uygulamanın başladığı hafta, Merkez Bankası’nın verilerine göre dolar kuru 11 TL seviyesindeydi. Dolar, bugün (15 Ağustos) ise 17,96 seviyesinde seyrediyor. 

Kâr yüzde 53,2

24 Aralık’ta dolar 11 lira 72 kuruş seviyesindeyken elindeki 10 bin lira ile sisteme giren bir kişi, döviz bazında 853 dolar yatırmış oluyordu. 853 dolar bugün 15 bin 320 lira ediyor. Dolayısıyla kişinin elde ettiği getiri oranı yüzde 53,2 ile yüzde 45,72’lik resmi enflasyon oranının üzerinde. 

Ancak resmi enflasyon oranlarını güvenilir bulmayanlar da var. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre, bu yılın ilk yedi ayındaki enflasyon yüzde 80,35. Bu oran baz alındığında yüzde 53,2’lik getiri oldukça düşük kalıyor.

Sisteme göre Dolar/TL kurundaki artış, faiz oranının üzerinde olduğu için “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi faiz getirisi haricindeki kur farkından doğan kazancını Hazine’den alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.