Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alibaba, TikTok ve Tencent’in algoritma verileri artık Çin hükümetinin elinde

Çin’in internet devleri Alibaba, TikTok’un sahibi ByteDance ve Tencent, algoritma detaylarını ilk kez Çin hükümetiyle paylaştı. Çin Siber Uzay Dairesi, 30 algoritmanın yer aldığı bir liste yayınladı ve bu listenin rutin olarak güncelleneceğini açıkladı.

Çin’in internet devleri, algoritma verilerini Çin hükümetiyle paylaştı. Çin Siber Uzay Dairesi (CAC), 30 algoritmanın yer aldığı bir liste yayımladı ve söz konusu listenin “verilerin kötüye kullanımını engellemek amacıyla” rutin olarak güncelleneceğini duyurdu.

Arama sonuçlarının ve reklamların sıralanmasına yardımcı olan sosyal medya algoritmaları, internet mecralarının büyümesi için kritik bir öneme sahip. Öte yandan söz konusu algoritmalar şirketler tarafından sıkı bir şekilde korunuyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Meta ve Alphabet, hükümetten gelen “Verilerinizi açıklayın” çağrılarına rağmen söz konusu verilerin ticari bir sır olduğunu söyledi ve ayrıntı paylaşmayı reddetti.

Doğu Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi Rekabet Hukuku Araştırma Merkezi Direktörü Zhai Wei, sağlanan bilgilerin kesin olarak yayımlananlardan çok daha ayrıntılı olduğuna inanıyor. Wei, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Bu, kamuya açıklanması mümkün olmayan bazı ticari sırları içeriyor” dedi.

ByteDance, Alibaba ve borsada işlem gören teknoloji firmaları Tencent, NetEase ve Baidu ise BBC’nin yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.