Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (119): Avrupa’nın büyük liglerinde 2022/2023 sezonu heyecanı devam ediyor | Tuchel-Conte kavgası, Mbappe krizi ve niceleri

Avrupa’nın beş büyük ligi olarak tabir edilen İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da 2022/2023 sezonu devam ediyor. Söz konusu liglerde bu hafta birbirinden heyecanlı maçlar oynandı. Londra derbisinde Antonio Conte ile Thomas Tuchel birbirine girerken, Paris Saint-Germain’de ise Kylian Mbappe krizi patlak verdi. Real Madrid forması giyen David Alaba’nın oyuna girdikten saniyeler sonra frikikten takımına galibiyeti getiren golü atması büyük ses getirdi. 

İngiltere Premier Lig’de haftanın sonuçları:

Aston Villa 2-1 Everton

Arsenal 4-2 Leicester City

Brighton 0-0 Newcastle United

Manchester City 4-0 Bournemouth

Southampton 2-2 Leeds United

Wolverhampton 0-0 Fulham

Brentford 4-0 Manchester United

Nottingham Forest 1-0 West Ham United

Chelsea 2-2 Tottenham

Liverpool 1-1 Crystal Palace

Almanya Bundesliga’da haftanın sonuçları:

Freiburg 1-3 Borussia Dortmund

Bayer Leverkusen 1-2 Augsburg

Leipzig 2-2 Köln

Hoffenheim 3-2 Bochum

Hertha Berlin 1-1 Frankfurt

Werder Bremen 2-2 Stuttgart

Schalke 0-4 Borussia Mönchengladbach

Mainz 0-0 Union Berlin

Bayern Münih 2-0 Wolfsburg

Fransa Ligue 1’de haftanın sonuçları:

Nantes 1-1 Lille

Monaco 1-1 Rennes

PSG 5-2 Montpellier

Ajaccio 0-0 Lens

Auxerre 2-2 Angers

Reims 2-4 Clermont

Troyes 0-3 Toulouse

Nice 1-1 Strasbourg

Brest 1-1 Marsilya

1) Haftanın en keyifli karşılaşması: Chelsea 2-2 Tottenham / Antonio Conte ve Thomas Tuchel kavga etti

Chelsea ile Tottenham, İngiltere Premier Lig’in ikinci haftasında karşı karşıya geldi. Stamford Bridge’in ev sahipliği yaptığı Londra derbisi uzun yıllar unutulmayacak anlara sahne oldu. 

Maç boyunca Tottenham’a büyük üstünlük kuran Chelsea, 19. dakikada Napoli’den kadrosuna kattığı Kalidou Koulibaly’in harika golüyle öne geçti. Maviler, ilk yarıyı 1-0 önde kapatmayı başardı. İkinci yarının başlamasıyla birlikte reaksiyon gösteren Tottenham, 68. dakikada Pierre-Emile Höjbjerg’in kaydettiği golle skorda dengeyi sağladı. Höjbjerg’in golü, Stamford Bridge’deki gerilimin bir anda artmasına neden oldu. 

İki takımın teknik direktörleri Thomas Tuchel ile Antonio Conte, skorda dengenin sağlanmasının ardından birbirine girdi. İki takımın oyuncuları ve teknik heyet kadroları, dünyaca ünlü iki menajeri zor da olsa yatıştırmayı başardı. 

Höjbjerg’in golünün ardından yeniden baskısını artıran Chelsea, 77. dakikada Reece James’in golüyle bir kez daha öne geçti. Thomas Tuchel’in golden sonraki sevinci ise görülmeye değerdi.

https://twitter.com/alicankutlu_/status/1558864908011425795?s=20&t=Ps-qk80WiJo-t2SYmQoB5A

Ancak Antonio Conte’nin Tottenham’ı pes etmedi ve karşılaşmanın son dakikasında Harry Kane ile yeniden skorda dengeyi sağladı. Karşılaşma, 2-2’lik eşitlikle sona erdi. Maçın ardından Conte ile Tuchel bu kez el sıkışırken birbirine girdi. Hakem kavganın yatışmasının ardından iki teknik direktöre de kırmızı kart gösterdi. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

2) Haftanın sürprizi: Liverpool 1-1 Crystal Palace / Darwin Nunez sinirlerine hakim olamadı

İngiltere Premier Lig’in ilk haftasında Fulham ile deplasmanda 2-2 berabere kalan Liverpool, Crystal Palace maçıyla birlikte taraftarına kavuştu. Manchester City ile birlikte şampiyonluğun en önemli favorisi olarak gösterilen Liverpool, maça mutlak favori olarak çıktı. 

Anfield Road’ın ev sahipliği yaptığı karşılaşmaya hızlı başlayan Liverpool, ilk bölümde James Milner ve Darwin Nunez ile yakaladığı gol fırsatlarından eli boş döndü. Dakikalar ilerledikçe oyuna ortak olan Crystal Palace, 32. dakikada Wilfried Zaha’nın kaydettiği golle öne geçmeyi başardı. Eberechi Eze’nin Zaha’nın golündeki asisti görülmeye değer güzellikteydi. 

Liverpool, ikinci yarıya kâbus gibi bir giriş yaptı. Kırmızılar’ın Uruguaylı yıldızı Darwin Nunez, maç boyunca Crystal Palace’ın Danimarkalı stoperi Joachim Andersen tarafından kışkırtıldı. Sinirlerine hakim olmakta zorlanan Nunez ise topsuz alanda Andersen’e kafa attığı için 57. dakikada doğrudan kırmızı kart görerek oyundan atıldı. 

Darwin Nunez ve Joachim Andersen arasında maç boyunca yaşananlar:

Ancak Liverpool, Nunez’in atılmasının ardından önemli bir reaksiyon gösterdi. Kırmızılar, Luis Diaz’ın 61. dakikada attığı golle skorda dengeyi sağladı. Karşılaşma, 1-1 eşitlikle sona erdi. Liverpool, sürpriz şekilde iki hafta sonunda iki puanda kaldı ve şimdiden şampiyonluk yarışında büyük yara aldı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

3) Haftanın en iyi genç oyuncusu: Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)

Luciano Spalletti yönetiminde İtalya Serie A’da bu sezon şampiyonluğu hedefleyen Napoli, lige fırtına gibi bir giriş yaptı. Napoli, deplasmanda konuk olduğu Hellas Verona’yı 5-2 mağlup etmeyi başardı. Karşılaşmaya ise Khvicha Kvaratskhelia damga vurdu. 

Napoli’nin yaz transfer döneminde Dinamo Batum’dan 10 milyon euro bonservis bedeliyle kadrosuna kattığı Kvaratskhelia, Hellas Verona karşısında 1 gol, 1 asistlik performansa imza attı. 21 yaşındaki Gürcistanlı yıldız adayı, sezon boyunca Dries Mertens’in boşluğunu doldurmaya çalışacak. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=PLA9Oj_a0Jw

4) Haftanın hayal kırıklığı: Kylian Mbappe

Fransa Ligue 1’i domine eden Paris Saint-Germain (PSG), 2022-2023 sezonunun başlamasıyla kendisini yıldızlar savaşının içinde buldu. PSG’nin sezon başında adeta kulübü üstüne yaptığı Kylian Mbappe, Neymar ve Lionel Messi’nin saha içindeki davranışlarından oldukça rahatsız. 

Montpellier maçında PSG’nin forveti Kylian Mbappe ve Neymar arasındaki penaltı anlaşmazlığı, kamuoyunda büyük ses getirdi. Fransız yıldız, Neymar ile penaltı atışları konusunda fikir ayrılığına düştü ve hızlı bir hücum anında pas alamayınca koşmaktan vazgeçerek takım arkadaşlarını yalnız bıraktı. Mbappe’nin aynı zamanda bir pozisyonda Lionel Messi’ye omuz attığı dikkatlerden kaçmadı. 

Christophe Galtier ise maç sonunda Kylian Mbappe hakkında açıklamalarda bulundu. Galtier, oyuncusuyla ilgili “Takım arkadaşlarına kıyasla şu an için fiziksel olarak biraz daha düşük seviyede olduğundan dolayı hayal kırıklığına uğraması biraz normal” diye konuştu.  

5) Haftanın Kare Ası: Neymar – David Alaba – Ante Rebic – Youssoufa Moukoko

Avrupa’da 2022-2023 sezonunun ikinci haftalarında öne çıkan performanslar; Neymar, David Alaba, Ante Rebic ve Youssoufa Moukoko’ya aitti.

Paris Saint-Germain’in Montpellier’i 5-2 yendiği karşılaşmada Neymar, eski günlerinden esintiler sundu. Dünyaca ünlü yıldız futbolcu, karşılaşmada iki gol kaydederken, iki hafta sonunda attığı gol sayısını altıya çıkardı. 

Real Madrid, İspanya LaLiga’nın ilk haftasında Almeira deplasmanına konuk oldu. Carlo Ancelotti’nin ekibi, maç boyunca rakip savunma hattını aşmakta zorlandı. Real Madrid’in imdadına ise David Alaba yetişti. Karşılaşma 1-1 devam ederken kazanılan serbest vuruş öncesinde oyuna dahil olan Alaba, harika bir frikik golüne imza atarak takımına galibiyeti getiren isim oldu. 

Son şampiyon Milan, İtalya Serie A’nın ilk haftasında Udinese ile kozlarını paylaştı. Geçen sezon sakatlığı nedeniyle performans veremeyen Ante Rebic, karşılaşmaya damga vuran isim oldu. Rebic, Milan’ın Udinese’yi 4-2 mağlup ettiği maçta iki gol atarak taraftarlarına yeniden “Merhaba!” dedi. 

Erling Haaland’ı Manchester City’ye kaptıran Borussia Dortmund, yeni süper yıldızını bulmuşa benziyor. Dortmund, sezonun ikinci haftasında Freiburg’u deplasmanda 3-1 mağlup ederken, karşılaşmanın yıldızı şüphesiz Youssoufa Moukoko oldu. 17 yaşındaki Moukoko, maçta bir gol atarken, bir de asist yaptı. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.