Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanının yetkilerine AYM’den tırpan: “Fiyat istikrarını sağlamak Merkez Bankası’nın görevidir”

Anayasa Mahkemesi (AYM), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan iki cumhurbaşkanlığı kararnamesini anayasaya aykırı bularak iptal etti. Oyçokluğu ile alınan kararlara göre Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan “Fiyat İstikrarı Komitesi Kurulması Kararnamesi”nin tamamı ve “Sanayileşme İcra Komitesi Kararnamesi”nin 4. maddesi anayasaya aykırı bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yaptığı iptal başvurularını değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren iki cumhurbaşkanlığı kararnamesini anayasaya aykırı buldu. Mahkeme, fiyat istikrarını sağlamanın Merkez Bankası’nın görevi olduğunu ve düzenlemenin anayasada dayanağının bulunmadığı görüşüyle iptal kararı verdi. AYM ayrıca, “Sanayileşme İcra Komitesi”nin görevlerini tanımlayan kararnamenin 4. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “Ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar almak” maddesini de iptal etti.

AYM CHP’nin başvurusunu haklı buldu

“Fiyat İstikrarı Komitesi” kurulmasına ilişkin kararnameyi AYM’ye taşıyan CHP, fiyat istikrarını sağlama görevinin kanunla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na verildiği gerekçesini öne sürmüştü.

AYM, düzenlemeyi, “Dava konusu cumhurbaşkanlığı kararnamesi idari teşkilat içerisinde yeni bir birimin doğrudan kuruluşu ile görev ve yetkilerine ilişkin olup belirtilen hususlar anayasanın 123. maddesi uyarınca kanunla düzenlenmelidir. Bu itibarla CBK ile anayasanın 123. maddesi bağlamında 104. maddesinin on yedinci fıkrasının üçüncü cümlesine aykırı şekilde düzenleme yapıldığı anlaşılmaktadır” görüşüyle anayasaya aykırı buldu.

“Düzenleme kanunla yapılmalı”

AYM, “Sanayileşme İcra Komitesi” nin görevlerini tanımlayan kararnamenin 4. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “Ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar almak” bendinin anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla CHP tarafından yapılan başvuruyu da ele aldı. Mahkeme, kararnamenin 4. maddesinin 3. fıkrasını,  “Kanunla düzenlenmesi gereken konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleme yapılamaz” gerekçesiyle anayasaya aykırı olarak niteledi ve iptal kararı verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.