Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: Ağustos böcekleri artık sessiz

İklim krizi etkisini göstermeye devam ediyor. Fransa’nın Provence bölgesindeki ağustos böcekleri artık ötmüyor. Uzmanlara göre bunun sebebi, iklim değişikliği yüzünden meydana gelen aşırı sıcak hava dalgası.

Tarım ve iklim uzmanı Serge Zaka, France 3 televizyonuna verdiği demeçte, ağustos böceklerinin sıcak havalarda vücut ısılarını düzenleyemedikleri için şarkı söyleyemediklerini anlattı:

“Ağustos böceklerinin öğleden sonra hava sıcaklığı gölgede 36 dereceyi aştığında hemen hemen hiç ses çıkarmadığını gözlemledik. Sıcakta vücut ısılarını düzenleyemedikleri için şarkı söyleyemiyorlar.”

Uzmanlar, yaz aylarındaki bu sıcaklık artışının kalıcı olması halinde Provence bölgesindeki ağustos böceklerinin başka yerlere göç edebileceğini düşünüyor. Zaka konuya dair, “İklim değişikliği nedeniyle bölgedeki canlı türleri muhtemelen değişecektir. Ağustos böcekleri Rhone Vadisi’nin kuzeyine gidecek, Pireneler’deki ve Alpler’in güneyindeki yüksek bölgelere çıkacaktır” dedi.

Aşırı sıcaklar, erkek ağustos böceklerinin şarkı söyleme yeteneğini etkilemesinin yanı sıra dişi ağustos böceklerinin de yumurtalarında ve larva sayılarında bir azalmaya yol açabilir. Bu durum da ağustos böceği popülasyonunda keskin bir düşüşe yol açabilir.

Dünya çapında yaklaşık iki bin 500 ağustos böceği türü bulunuyor. Provence bölgesindeki türler, dört yıllık ömürlerinin çoğunu yer altında geçiriyor.

Ağustos böcekleri 120 desibele kadar çıkardıkları sesle en gürültücü böcekler olarak biliniyor.

Provence bölgesinin simgesi haline gelen ağustos böcekleri yüzyıllardır edebiyat eserlerine de konu olmuştu. Antik Yunan’daki yazarlar, ölümü ve yeniden doğumu temsil ettiğine inandıkları ağustos böcekleri ile ilgili şiirler de yazmıştı.

Kaynak: Guardian, BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.