Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE’nin İran Büyükelçisi altı yıl aranın ardından Tahran’a dönüyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, İran Büyükelçisi Saif Mohammed Al Zaabi’nin altı yıl sonra İran’ın başkenti Tahran’a döneceğini açıkladı. Atılan bu adımın iki ülkenin ve bölgenin ortak çıkarlarının yararına olduğu vurgulandı.

BAE Dışişleri Bakanlığı, İran Büyükelçisi Saif Mohammed Al Zaabi altı yıl aranın ardından Tahran’a döneceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, büyükelçinin önümüzdeki günlerde İran’ın başkenti Tahran’da işbaşı yapacağının ve atılan bu adımın bölgenin ortak çıkarları için İran ile ilişkileri güçlendirme çabalarıyla uyumlu olduğunun altı çizildi.

Saif Mohammed Al Zaabi

BAE’nin İran ile ilişkileri, Suudi Arabistan’ın Ocak 2016’da Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından maslahatgüzar seviyesinde sürüyordu.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan’ın Ocak 2016’da Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından BAE de ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti. Suudi Arabistan, 2016 yılında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en Nemr’in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmişti. İdamların ardından Tahran’da protestolar düzenlenmiş ve protestocular Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği’ni ve Meşhed’deki konsolosluk binasını ateşe vermişti. Bu protestoların ardından Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan, Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmiş; BAE ise maslahatgüzar seviyesine indirmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.