Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapur’da eşcinsel ilişki yasağı kaldırılıyor

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, ülkede eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 377A isimli yasanın yürürlükten kaldırılacağını açıkladı. Loong, bu kararın “eşcinsel Singapurluları rahatlatacağını” umduğunu belirtti.

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong dün (21 Ağustos) yaptığı açıklamada ülkedeki eşcinsel ilişki yasağının kaldırılacağını duyurdu. Alınan kararı “insanlık için büyük bir zafer” olarak nitelendiren Singapur’daki LGBTİQ+ aktivistleri ise kararı gösterilerle kutladı.

Birçok aktivist, kolonyal dönemden kalma olduğunu iddia ettikleri ve eşcinseller arasındaki ilişkiyi yasaklayan 377A adlı yasanın kaldırılması için mücadele ediyordu. Hükümet, daha önce yaptığı açıklamalarda 377A’yı yürürlükten kaldırmayacaklarını ancak eşcinsel ilişki kuranlara yönelik hukuki yaptırım uygulanmayacağını açıklamıştı.

Devlet televizyonunda konuşan Başbakan Loong, “Bu, yapılacak en doğru tercihti ve Singapur halkının bunu kabul edeceğini biliyorum” dedi. 377A’yı kaldırmanın LGBTİQ+’ların toplum tarafından daha fazla kabul edilmesine yardımcı olacağını dile getiren Loong, “Bu yasayı kaldırmak, ülkenin şu anki kültürel durumuyla oldukça uyuşuyor ve umarım bu kararımız birçok eşcinsel Singapurlu için rahatlama yaratır” diye konuştu.

Evlilik kavramının tanımı yasal olarak korunacak, eşcinsel evliliğe izin yok

Loong’un televizyonda yaptığı bazı açıklamalar ise LGBTİQ+ aktivistleri arasında endişeye yol açtı. Aktivistler, başbakanın Singapur’un geleneksel yapısına bağlı kalacağını ve aile değerlerini koruyacağını söylemesini “umut kırıcı” olarak nitelendirdi. Loong, evlilik kavramının içerdiği değerlerin yasal olarak korunacağını da belirtmişti. Aktivistler ise bu açıklamayı eşcinsel evliliğin önünün kesildiği yönünde yorumladı.

Alınan bu kararla Singapur; Tayvan, Tayland ve Hindistan’dan sonra eşcinsel hakları hakkında ilerleme gösteren son Asya ülkesi oldu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.