Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (123): Avrupa’nın büyük liglerinde 2022/2023 sezonu heyecanı devam ediyor | Erik ten Hag’ın Liverpool zaferi, Werder Bremen’in tarihi geri dönüşü ve niceleri

Avrupa’nın beş büyük ligi olarak tabir edilen İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da 2022/2023 sezonu devam ediyor. Söz konusu liglerde bu hafta birbirinden heyecanlı maçlar oynandı. Tarihinin en sancılı günlerinden geçen Manchester United ezeli rakibi Liverpool’u mağlup ederken, Christophe Galtier’nin Paris Saint-Germain’i ise Lille’e gol olup yağdı. Öte yandan Werder Bremen’in Borussia Dortmund galibiyeti futbol tarihinin unutulmaz anlarında yerini aldı.

İngiltere Premier Lig’de haftanın sonuçları:

Tottenham 1-0 Wolverhampton

Crystal Palace 3-1 Aston Villa

Everton 1-1 Nottingham Forest

Fulham 3-2 Brentford

Leicester City 1-2 Southampton

Bournemouth 0-3 Arsenal

Leeds United 3-0 Chelsea

West Ham United 0-2 Brighton

Newcastle United 3-3 Manchester City

Manchester United 2-1 Liverpool

Almanya Bundesliga’da haftanın sonuçları:

Borussia Mönchengladbach 1-0 Hertha Berlin

Borussia Dortmund 2-3 Werder Bremen

Wolfsburg 0-0 Schalke 04

Augsburg 1-2 Mainz

Stuttgart 0-1 Freiburg

Union Berlin 2-1 Leipzig

Frankfurt 1-1 Köln

Bochum 1-7 Bayern Münih

Fransa Ligue 1’de haftanın sonuçları:

Lyon 4-1 Troyes

Monaco 1-4 Lens

Marsilya 2-1 Nantes

Strasbourg 1-1 Reims 

Angers 1-3 Brest

Clermont 1-0 Nice

Montpellier 1-2 Auxerre

Toulouse 2-2 Lorient

Rennes 2-1 Ajaccio

Lille 1-7 PSG


1) Haftanın en keyifli karşılaşması: Borussia Dortmund 2-3 Werder Bremen / Ole Werner’in öğrencilerinden tarihi geri dönüş

Borussia Dortmund, Erling Haaland’ı kaybettikleri sezona beklenenden iyi başladı. Ligde oynadığı iki maçı da kazanan siyah-sarılılar, Signal Iduna Park’ın ev sahipliği yaptığı karşılaşmada Werder Bremen ile kozlarını paylaştı. 

Seyircisi önünde maçın ilk devresini domine eden Borussia Dortmund, 45+2. dakikada Julian Brandt’ın golüyle öne geçti. Ev sahibini rahatlatan gol ise Raphael Guerreiro’dan 77. dakikada geldi. 90. dakikaya 2-0 önde giren Borussia Dortmund’da tribünler galibiyet şarkıları söylemeye başladı. Ancak ne olduysa bu dakikadan sonra oldu… Werder Bremen, 90. dakikadan itibaren futbol tarihinin en unutulmaz geri dönüşlerinden birine imza attı. 

21 yaşındaki sol bek Lee Buchanan’ın golüyle 90. dakikada aradaki farkı bire indiren Werder Bremen, 90+.3 dakikada ise Niklas Schmidt’in kaydettiği golle skorda dengeyi sağladı. Signal Iduna Park, Schmidt’in golünün ardından adeta buz kesti. Taraftarların kalbini kıran golü ise Oliver Burke attı. 90+5. dakikada sahneye çıkan Burke, Werder Bremen’i 3-2’lik galibiyete taşıyan isim oldu. 

Karşılaşmadan 3-2 galip ayrılan Werder Bremen’de futbolcular, galibiyeti taraftarlarla birlikte kutladı.

Werder Bremen’in tarihi gecesini yorumladığımız “Bundesliga 101” podcasti:

2) Haftanın sürprizi: Manchester United 2-1 Liverpool / Erik ten Hag, United kariyerindeki ilk galibiyetine ulaştı

İngiltere Premier Lig’in üçüncü haftası dev bir karşılaşmaya ev sahipliği yaptı. Ligin ilk iki haftasında galibiyet alamayan Manchester United ve Liverpool, Old Trafford’da dolu tribünler önünde oynanan karşılaşmada kozlarını paylaştı.

“Düşler Tiyatrosu”nda Liverpool’u konuk eden Manchester United, karşılaşmaya hızlı başladı ve 16. dakikada Jadon Sancho’nun harika golüyle öne geçti. Hücum rotasyonunu Luis Diaz, Mohamed Salah ve Roberto Firmino üçlüsüyle oluşturan Kırmızılar, ilk 45 dakika boyunca Manchester kalesinde önemli pozisyonlar bulmayı başaramadı. Ev sahibi ekip soyunma odasına 1-0 önde gitti. 

Manchester United, ikinci yarıya adeta golle başladı. Anthony Martial’ın savunma arkasına attığı topa hareketlenen Marcus Rashford, kaleci Alisson’un solundan meşin yuvarlağı ağlara yolladı. Dakikalar ilerledikçe baskısını artıran Liverpool, Salah’ın 81. dakikada kaydettiği golle aradaki farkı bire indirdi. Karşılaşmanın kalan dakikalarında gol olmayınca Manchester United sahadan 2-1 galip ayrıldı.

Ligin ilk iki haftasında adeta kâbus yaşayan Manchester United, Liverpool galibiyetiyle ilk üç puanını aldı. Manchester United’ın yeni teknik direktörü Erik ten Hag da “Kırmızı Şeytanlar”ın başında ilk galibiyetini almış oldu. Üçüncü maçında da galibiyet elde edemeyen Liverpool ise iki puanda kaldı. Sezona deplasmanda Fulham beraberliği ile başlayan Liverpool, ikinci hafta evinde Crystal Palace ile berabere kalmıştı.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Cristiano Ronaldo ile yaşadığı sorunların ardından taraftarların hedefi haline gelen Erik ten Hag, tribünlerle arasını düzeltmişe benziyor:

Manchester United’ın ezeli rakibi Liverpool’u yendiği maç ile ilgili haberimiz:

3) Haftanın en iyi genç oyuncusu: Ansu Fati (Barcelona)

Barcelona’da başkan Joan Laporta, Lionel Messi’nin ayrılığının ardından 10 numaralı formayı Ansu Fati’ye verdi. Ancak 19 yaşındaki süper yıldız adayı, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle 2021-2022 sezonunda beklenen katkıyı vermeyi başaramadı. 

Xavier Hernandez yönetiminde yeni sezona şampiyonluk parolasıyla hazırlanan Barcelona, bu amaç doğrultusunda Ansu Fati’nin yeteneklerine güveniyordu. İspanyol futbolcu ise sezona fırtına gibi girerek şimdilik kendisine güvenenleri mahcup etmedi. Real Sociedad karşılaşmasında skor 1-1’ken oyuna dahil olan Ansu Fati, bir gol ve iki asiste imza atarak takımını 4-1’lik galibiyete taşıdı ve maçın oyuncusu olmayı başardı.

Karşılaşmanın özet görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz:

4) Haftanın hayal kırıklığı: Virgil van Dijk (Liverpool)

2021-2022 sezonunda şampiyonluğu kıl payı kaçıran Liverpool, yeni sezona çok kötü başladı. Kırmızılar, üç hafta sonunda yalnızca iki puan toplayabildi ve 16. sırada yer aldı. Bu kötü gidişatın en büyük sorumlularından birisi ise Virgil van Dijk. 

Liverpool’un Hollandalı stoperi Virgil van Dijk, 2017’de katıldığı Kırmızılar’a tarihi başarılar kazandırdı. Ancak van Dijk, bu sezon takımının yediği beş golde de yaptığı kritik hatalar ile dikkat çekti. Son olarak Manchester United deplasmanından eli boş dönen Liverpool’da özellikle Jadon Sancho’nun attığı gol çok konuşuldu. Sancho, yaptığı vuruş esnasında James Milner’ı çalımladı fakat Virgil van Dijk’ın pozisyon boyunca rakip hücumculara uzak durması büyük eleştiri aldı. Milner da maç içinde 31 yaşındaki stoperi bu konu özelinde sert şekilde uyardı.

5) Haftanın Kare Ası: Kylian Mbappe – Khvicha Kvaratskhelia – Robert Lewandowski – Martin Odegaard

Avrupa’da 2022-2023 sezonunun üçüncü haftalarında öne çıkan performanslar; Kylian Mbappe, Khvicha Kvaratskhelia, Robert Lewandowski ve Martin Odegaard’a aitti.

Paris Saint-Germain’in Lille’i 7-1 yendiği karşılaşmada Kylian Mbappe, üç gol birden atarak takımının galibiyetinde büyük rol oynadı. Fransız yıldız aynı zamanda henüz 8. saniyede kaydettiği golle Ligue 1 tarihinin en erken golü rekoruna ortak oldu. Bundan önceki rekor Caen forması giyen Michel Rio’nun 15 Şubat 1992’de attığı goldü.

Luciano Spalletti yönetiminde İtalya Serie A’da bu sezon şampiyonluğu hedefleyen Napoli, lige fırtına gibi bir giriş yaptı. İkide iki yaparak sezonu açan Napoli’de Khvicha Kvaratskhelia rüzgarı esiyor. Napoli’nin yaz transfer döneminde Dinamo Batum’dan 10 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattığı Kvaratskhelia, Monza karşısında iki gol attı. 21 yaşındaki Gürcistanlı yıldız adayı, şimdiden üç gol, bir asistlik istatistiklere imza atmış durumda.

Barcelona’nın Bayern Münih’ten transfer ettiği Robert Lewandowski, takımının Real Sociedad’ı deplasmanda  4-1 yendiği maçta iki gol atarak yıldızlaştı. Dünyaca ünlü santrfor, aynı zamanda maçın da oyuncusu seçildi. 

Arsenal’in 23 yaşındaki kaptanı Martin Odegaard, Topçular’ı sırtlamaya devam ediyor. Mikel Arteta’nın sisteminde büyük rol oynayan 23 yaşındaki Norveçli yıldız, Arsenal’in Bournemouth’u 3-0 yendiği karşılaşmada iki gol attı. Arsenal, ligde liderlik koltuğunda oturuyor.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.