Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Ağustos 2022): AFAD’dan 11 il için yağış uyarısı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık 33 derece olacak. Ankara yağışlı 37 derece; İzmir yağışlı 31, Antalya bulutlu 31, Diyarbakır güneşli 40 derece olacak. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Edirne, Tekirdağ, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa ve Kütahya’da, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne’nin güneyi ile Tekirdağ’ın batısında çok kuvvetli yağış bekliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da yağış nedeniyle meydana gelebilecek sel, ani su baskını için uyardı. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu dün akşam Karar TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı ihtimali sorusunu yanıtlayan Karamollaoğlu, “Güçlü bir ihtimal de olabilir. Ama bir ihtimal biz, Kılıçdaroğlu da dahil altı partinin liderleri bunu seçim tarihi ilan edildikten sonra ilan edeceğiz” diye konuştu.

CHP, grup toplantısını bu hafta Niğde’de yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeminde “beşli çete”ye verilen ihaleler, ekonomi ve Suriyeli sığınmacılar vardı. Kılıçdaroğlu, AKP iktidarının her şeyi artık dışarıdan getirdiğini vurguladı, “Kaynakları beşli çeteye veriyorlar. Beşli çetelerden alıp millete vereceğiz. Kul hakkı yiyenlerle asla helalleşmeyeceğiz. Biz sevgi ve barış çerçevesinde kucaklaşacağız, helalleşeceğiz” dedi.

Milyon Fest Fethiye, Muğla Valiliği tarafından yasaklandı. Valiliğin kararına tepki gösteren Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Alınan kararın gerekçesi yok. Kendilerine yakın insanların konserleri iptal edilmiyor” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iptal edilen festivallerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. CHP lideri, “Valileri uyarıyorum; öyle kafanıza göre gençlerin eğlenmesini yasaklayacaksınız, biz hepimiz de boynumuzu eğeceğiz mi zannediyorsunuz? Yok öyle yağma. Konser yasaklamaya devam ederseniz, milyonları karşınızda bulacaksınız. Şakşakçılık yapmayın, devletin valisi olun. Devletin!” diye yazdı.

Üç ay süreyle görevden uzaklaştırılan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Boğaziçi Üniversitesi’ne alınmadı. Öğretim üyeleri kararın geri çekilmesini istedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 12 kuruş, euro kuru ise 18 lira 3 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 121 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 16 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 99,70 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kırım Platformu Çevrimiçi Liderler Zirvesi”ne video mesajla katıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile diğer devlet ve hükümet başkanları ve uluslararası teşkilat temsilcilerini selamlayan Erdoğan, Türkiye’nin Kırım’ın ilhakını tanımadığını, bu adımın gayrimeşru ve hukuk dışı olduğunu ilk günden beri açıklıkla savunduğunu vurguladı. Erdoğan, “Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz. Kırım’ın, ayrılmaz parçası olduğu Ukrayna’ya iadesi, esas itibarıyla uluslararası hukukun gereğidir” dedi.

Wall Street Journal’ın, “ABD Hazine Bakanlığı, Türk şirketlerini yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamaları konusunda uyardı” iddiasının ardından TÜSİAD bir açıklama yayımladı. İddiaları doğrulayan TÜSİAD, yaptığı açıklamada “ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo’nun, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD’a da iletilmiştir” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Trabzonspor, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda Danimarka temsilcisi Kopenhag karşısında rövanş mücadelesine çıkacak. İlk maçtan 2-1’lik mağlubiyetle ayrılan Abdullah Avcı’nın öğrencileri, sahasında oynadığı maçta tur için şans arayacak. Trabzonspor – Kopenhag rövanş maçı, saat 22.00’de EXXEN platformundan yayınlanacak.

Ukrayna Premier Ligi uzun bir aranın ardından dün oynanan karşılaşmalar ile başladı. Ligde son karşılaşma geçen aralık ayında oynanmış ve kulüpler üç aylık kış tatiline girmişti. Ancak şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle lige ara verilmişti. Ukrayna’nın “Ulusal Bayrak Günü” olan 23 Ağustos tarihinde ligin başlamasına karar verilmişti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.