Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi | Araştırma: Avrupa’nın üçte ikisi son 500 yılın en kötü kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Avrupa’nın üçte ikisi son 500 yılın en kötü kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Avrupa’da toprakların yüzde 47’si tamamen kururken, yüzde 17’sinin durumu ise endişe verici bir seviyeye ulaştı. Ayrıca Avrupa’daki nehirlerin neredeyse tamamı belli bir ölçüde kurudu.

Avrupa Komisyonu’na bağlı Küresel Kuraklık Gözlemevi’nde yayımlanan son rapor Avrupa’nın üçte ikisinin son 500 yılın en kötü kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Rapor, Avrupa topraklarının yüzde 47’sinin kuruduğunu belirterek yüzde 17’sinin de endişe verici bir durumda olduğunu söylüyor.

Rapor, kuraklık ve orman yangınlarının yanı sıra Avrupa’daki su kaynaklarının da tehlike altında olduğunun altını çiziyor. Yapılan araştırma, Avrupa’daki nehirlerin tamamının bir dereceye kadar kuruduğu gösteriyor.

Araştırmadan sorumlu komisyon üyesi Mariya Gabriel, iklim krizi nedeniyle devam eden sıcak hava dalgalarının eşi benzeri görülmemiş bir şekilde su kaynaklarında kuraklık tehlikesine yol açtığını belirterek şunları söyledi:

“Avrupa’da eşi benzeri görülmemiş bir seviyede su kuraklığı tehdidiyle karşı karşıyayız. Ayrıca, bu dönem normalin de üstünde orman yangınlarıyla başa çıkmak zorunda kaldık. Orman yangınlarının ve kuraklığın mahsul üretimindeki etkisi yadsınamaz. Ne yazık ki, iklim krizi gün geçtikçe daha da belirgin hale geliyor.”

Kuraklık tehlikesi mahsul verimini ve enerji sektörünü de etkiliyor

Kuraklık tehlikesi Avrupa’da mahsul verimine ve enerji sektörüne de oldukça zarar veriyor. Mahsul verimi önceki beş yılın ortalaması ile karşılaştırıldığında bu yıl, Avrupa’daki hasat tahminleri önemli ölçüde düştü. Mısır için yüzde 16 oranında bir düşüş yaşayacağı öngörülen Avrupa, soya fasulyesi hasadı için yüzde 15 ve ayçiçeği hasadı için ise yüzde 12 oranında bir düşüş yaşayacak.

Nehirlerin kuruması, Avrupa’da enerji sektörünü de oldukça fazla etkiliyor. Rapora göre Avrupa’da hidroelektrik gücü yüzde 20 oranında azaldı.

Rapor; İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Romanya, Macaristan, Kuzey Sırbistan, Ukrayna, Moldova, İrlanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde durumun gittikçe kötüleştiğinin altını çiziyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.