Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Medyascope’a konuştu: “Dışarıdan atanmış yönetimin stratejisi güç gösterisi yapmak ve gözdağı vermek”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek 22 Ağustos’ta üç ay görevden uzaklaştırıldı. Zenginobuz, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci yönetimi tarafından kendisine açılan soruşturma gerekçe gösterilerek 22 Ağustos’ta üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

Medyascope’a konuşan Zenginobuz, yaz başından beri başına böyle bir şey gelebileceğini tahmin ettiğini belirterek üç aylık uzaklaştırma kararına şaşırmadığını söyledi.

“Tamamen dayanaksız bir iddia”

Zenginobuz, hakkında açılan soruşturmaya ilişkin şöyle konuştu:

“Bana açılan soruşturma bir öğrencinin sınav talebinde bulunmasıyla ilgili. Talebine hayır denmesi üzerine üniversitenin kararını idari yargıya taşımış. Uzun bir süreç sonunda lehine verilen karara rektörlük itiraz etmemeyi seçince tam sekiz dersten kendisine ek ikişer sınav hakkı ortaya çıkmış. Bana yöneltilen suçlama bu mahkeme kararını zamanında uygulamamak. Tamamen dayanaksız, doğru olmayan bir iddia bu. Öğrencimiz, ilgili hocalarıyla birlikte belirlediği bir takvimle sınavlarını aldı, alıyor. Kararın kesinleşmesinden sonra öğrenci bizden talep eder etmez biz sınav takvimini hazırladık.”

“Yönetmeliğin yok sayılması üzerine yönetimle bir anlaşmazlık yaşadık”

Süreç boyunca Ekonomi Bölüm Başkanlığı ile Naci İnci ve yönetimi arasında yürürlükte olan bir yönetmeliğin yok sayılması üzerine anlaşmazlık yaşadıklarını anlatan Zenginobuz, şöyle devam etti:

“Anlaşmazlık tamamen bir üniversitenin kural ve yönetmeliklere göre mi, yoksa keyfi kararlara göre mi yönetileceğine ilişkin. Ama sürecin herhangi bir aşamasında biz ilkesel itirazımızı mahkeme kararlarının uygulanmasıyla karıştırmadık. Uygulamamazlık etmedik, uygulamamayı aklımızdan bile geçirmedik.”

Mahkemenin verdiği karar Boğaziçi Üniversitesi yönetmeliğine aykırı”

Mahkemenin verdiği kararın Boğaziçi Üniversitesi’nde hâlâ yürürlükte olan yönetmeliğe aykırı olduğunu dile getiren Zenginobuz, ek sınav hakkının 14 yarı yılını tamamlayan öğrencilerin programdaki tüm derslere en az bir kez kayıt yaptırıp o dersi almışlarsa verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Zenginobuz, bu sürecin yönetmeliğe aykırı olmasının nedenini ise şöyle açıkladı:

“Yürürlükte olan yönetmeliğimiz, ‘azami süresini tamamlayan bir öğrenciye geçemediği derslerden ek sınav hakkı verilebilir ama her dersi en az bir defa aldıysa’ diyor. Bu öğrencimiz birkaç yıl hiç okula uğrayamamış ve programda yer alan yedi derse hiç kayıt olmamış, bu dersleri hiç almamış. Eksik olan bir dersini ise almış, ama geçememiş. Bizim programda öğrenci kalabileceği azami süre olan 14 yarıyılı tamamladığı ve yedi derse hiç kayıt yaptırmadığı için halen geçerli olan Boğaziçi Üniversitesi lisans eğitim ve öğretim yönetmeliğine göre ilişkisini kesmekten başka çare yok. Mahkemenin bu kararına rektörlüğün itiraz etmesi gerekiyordu.”

“Naci İnci ve yönetimi ihmal sonucu karara itiraz etmedi”

Naci İnci ve yönetimine, yönetmeliğin defalarca anlatılmasına rağmen yönetimin mahkeme kararına itiraz etmemesinin bir ihmal olduğunu belirten Zenginobuz, rektörlüğün istinafa gitmemesinin nedenini birkaç kez yönetime yazılı olarak sorduğunu vurguladı.

“Eğer yönetim itiraz etseydi ilk düzey mahkemenin aldığı bu karar istinaftan dönecekti” diyen Zenginobuz, “Böyle diyorum çünkü daha önce aynı davada öğrencinin yürütmenin durdurulması yönündeki talebi ilk mahkeme tarafından kabul edilmiş ancak Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Müşavirliği’nin itirazı üzerine o karar istinafta bozulmuştu” dedi.

Mahkemenin kesinleşmiş kararıyla yürürlükte olan yönetmelik arasında bir tutarsızlık olduğuna dikkat çeken Zenginobuz, şunları anlattı:

“Biz şu an yönetmelik maddesine rağmen yedi dersi hiç almamış bir öğrenciye 14 yarı yılın sonunda bu yedi dersten ek sınav hakkı veriyoruz. Bu olmaması gereken bir durum. Yanlış olduğu düşünülmüş ki yönetmeliğe konmuş. Bu konuda görüş değişmişse ki olabilir, bir uygulama hakkında yeni bir noktaya varılabilir, o zaman da önce yönetmeliği değiştireceksiniz. Bu küçük ve belki pedantik görülebilecek bir nokta ama aslında üniversite gibi belli bir idari ciddiyet düzeyinde yönetilmesi şart olan bir kurum için önemli bir nokta.”

“Dışarıdan atanmış yönetim ile bizim aramızda bir yönetişim farkı var”

“Dışarıdan atanmış” bir yönetimle üniversitenin bileşenleri arasındaki işleyiş farkına dikkat çeken Zenginobuz, “Var olan kural ve yönetmelikleri çiğnemeyen, keyfi bir şekilde kural çiğnemenin uzun vadeli zararlarını göz ardı etmeyen bir yönetişim ile bunun tersi arasındaki farkı görüyoruz bu süreçte” diye konuştu.

Prof. Dr. Zenginobuz görevden uzaklaştırılmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’ne alınmadı

“Üç boyunca kampüse de giremeyeceğimi kapıda öğrendim”

Yönetimin kendisine mahkeme kararına uymayı reddettiğini iddiasıyla bir ceza soruşturması açtığını ve üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldığını hatırlatan Zenginobuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim bölüm başkanı olarak rektörlüğe yazdığım bir yazıyı referans gösteren yönetim, benim yazdığım bu yazıdan nasıl bu sonucu çıkardılar, bilmiyorum. O yazıdan böyle bir anlam çıkarmak imkânsız halbuki. İtiraz etmeyip kesinleşmesine yol açtığınız bu karar sadece bu öğrenciyle ilgili, yönetmeliği değiştirmezseniz benzer durumda başka bir öğrenci geldiğinde, mahkemeye gitmediği sürece yine sınav veremeyeceğiz diye belirtmiştim yazımda. Bu öğrenciye sınav vermeyeceğiz diye anlamışlar herhalde yazıyı. Anlaşılır bir yanlış anlama değil. Tabii soruşturma açılması bir şey, bir de soruşturmayı olumsuz etkileyeceğim diye bölüm başkanlığından ve öğretim üyeliğinden üç aylığına uzaklaştırılmam izan sınırları içinde olmaktan çok uzak tasarruflar. Bu kararla birlikte hemen e-posta hesabımın kapatıldığını, e-imzamın devre dışı bırakıldığını da gördüm. Yetmemiş olmalı ki öğretim üyesi kimlik kartımın iptal edildiğini ve bu üç ay boyunca kampüse de giremeyeceğimi 23 Ağustos’ta kapıya gidince öğrendim.”

Kendisine yapılanların anlaşılır bir şey olmadığını belirten Zenginobuz, soruşturma süresi boyunca öğretim üyeliğinden uzaklaştırılmasının yasal olmadığını dile getirdi. Yargıya başvuracağını söyleyen Zenginobuz, haklarının peşinde olacağının altını çizdi.

“Yönetimin şu anki stratejisi güç gösterisi yapmak ve gözdağı vermek”

Kendisine yapılanları ve Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan son olayları da değerlendiren Zenginobuz, şunları söyledi:

“Yapılmaya çalışılanlar şüphesiz ki son 20 aydır Boğaziçi Üniversitesi’ne karşı başlatılan saldırının bir parçası ve bu saldırının geldiği aşamanın göstergesi. Şu anki strateji; güç gösterisi yapmak, gözdağı vermek. Bu yolla şu an sırasının geldiğini, hatta geçmekte olduğunu düşündükleri kadrolaşma için direnç noktalarını ve direnç gösterebilecekleri ürkütmek. Boğaziçi akademisyenleri bu olan bitenden son derece rahatsız tabii ama verilmeye çalışılan gözdağının kimseyi yanlış yönetime direnmekten alıkoyacağını düşünmüyorum.”

“Bu ilkesel hassasiyet dışında öğrencimizle en ufak bir sorunumuz olması; kendisine sınav vermekten, mezuniyet şansı tanımaktan kaçınmamız, bunları kendisinden esirgememiz aklımızdan bile geçmedi” diyen Zenginobuz, söz konusu öğrenciyle 23 Ağustos’ta okulun içine alınmadığı sırada karşılaşmasını ise şu sözlerle anlattı:

“Kendisi için düzenlediğimiz sınavlardan birinden çıkmış, kapıda durumu görünce konuşmak istemiş. Sınav almasıyla ilgili bir mağduriyet yaşamadığını tekrar ifade etti. Hatta yasal sürecin uzamasının kendi lehine olduğunu, sınav tarihlerini yayarak kendisinin belirlediğini, geçtiğimiz dönem bir dersi takip etmesine imkân tanıdığımız için hem o dersi hem de devamı olan dersi geçebildiğini ifade etti. Günü kayda geçirmek için sarılarak fotoğraf çektirdik birlikte.”

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci yönetimi tarafından kendisine açılan soruşturma gerekçe gösterilerek 22 Ağustos’ta üç ay görevden uzaklaştırıldı.

Zenginobuz ertesi gün Boğaziçi Üniversitesi’ne alınmadı. Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, öğretim üyelerinin oylarıyla seçilmiş başkan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz hakkında verilen uzaklaştırma kararını yanlış bulduklarını vurguladı ve kararın geri çekilmesini istedi.

Prof. Dr. Ünal Zenginobuz kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden 1983 yılında mezun olan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, yüksek lisans derecesini de aynı üniversitenin Ekonomi Bölümü’nden 1987 yılında aldı. Ekonomi Doktorasını Pennsylvania Üniversitesi’nden 1996 yılında alan Zenginobuz, o tarihten bu yana Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Üniversitede Ekonomi Bölüm Başkanlığı, İktisadi Tasarım Merkezi Müdürlüğü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato üyeliği görevlerini yürüten Zenginobuz’un iktisat teorisi, kamu maliyesi ve sanayi iktisadı konularında çok sayıda uluslararası yayını bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.