Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Ağustos 2022): Kılıçdaroğlu Afyon’da, Akşener İstanbul’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık 28 derece olacak. Ankara yağışlı 31 derece; İzmir yağışlı 29, Antalya bulutlu 28, Diyarbakır güneşli 39 derece olacak. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, aralarında İstanbul’un da olduğu 11 kent için kuvvetli yağış uyarısı yaptı. İstanbul, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova ve Tekirdağ’da yer yer çok kuvvetli yağış olacağı tahmin ediliyor. Yetkililer, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, hortum ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Afyonkarahisar’da. Kılıçdaroğlu, Şuhut Atatürk Evi’ni ziyaret edecek, Çakırözü Köyü’nde Zafer Yolu Yürüyüşü’ne katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün İstanbul’da. Akşener, Sultangazi, Arnavutköy ve Silivri’de esnafı ziyaret edecek.

Halkların Demokrat Partisi (HDP) öncülüğünde oluşturulmaya çalışılan üçüncü ittifak bugün, İstanbul-Kadıköy’de Türkiye İşçi Partisi’nin ev sahipliğinde ve ilk kez liderler düzeyinde bir araya gelecek. Daha önce 25 Ağustos’ta açıklanacağı belirtilen ittifak deklarasyonu ise eylül ortasına kaldı. Bugün ittifakın adı konusunda bir açıklama yapılması bekleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün (24 Ağustos) Karar TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olması ihtimalini değerlendiren Akşener, “Elbette aday olma konusunda bir problem yok Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere. Ama henüz biz adaylığa dair hiçbir şey konuşmadık. İsimler bazında hiçbir şey konuşmadık, sadece ilkeler bazında konuşuyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından bir video yayınlayarak faiz oranları hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşların bankalara olan borçlarının faizler arttıkça varlık şirketlerine verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, bu şirketleri “tefeci” olarak niteledi ve vatandaşa “Sakın ödemeyin, seçimden sonra onlarla ben konuşacağım” diyerek seslendi. Sadece iktidara ve “beşli çeteye” karşı olmadığını belirten CHP lideri, “Bunu sadece AKP yapıyor zannetmeyin. Bu kirli odaklar hem anket şirketleri hem trol ağlarıyla medya üzerinden sürece dahil olmak istiyorlar. Benim derdim halkı fakirleştiren herkesle” diye konuştu.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 15 kuruş, euro kuru ise 18 lira 16 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 60 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 24 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 101,74 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Suriye’deki üslerine yönelik füze saldırıları düzenlendiğini ve bir ABD askerinin hafif şekilde yaralandığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’nın 31. Bağımsızlık Günü yıldönümü için başkent Kiev’e gitti Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelerek, Ukrayna için yeni yardım paketi kararını duyurdu. Zelenskiy ile görüşen Johnson, İngiltere’nin Ukrayna’ya desteğinin altını çizerek, “Ukrayna’nın bu savaşı kazanacağına inanıyorum” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde play-off turu heyecanı sona erdi. 2-1 yenildiği maçın rövanşında sahasında Kopenhag’ı ağırlayan Trabzonspor, rakibiyle golsüz berabere kaldı ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ne veda etti. 1996 yılından beri ilk kez Devler Ligi’nde bir Türk takımı boy gösteremeyecek.

Fenerbahçe, 2-0 kazandığı maçın rövanşında Avusturya temsilcisi Austria Wien’i konuk edecek. Saat 20.00’de başlayacak karşılaşma EXXEN ekranlarından naklen yayınlanacak. 

Formula 2 ekiplerinden Charouz Racing System, Cem Bölükbaşı ile yollarını ayırdı. Yapılan açıklamada, kontratın karşılıklı anlaşma ile feshedildiğini duyurulurken Bölükbaşı’nın yerine sezonun geri kalanında Tatiana Calderon’un getirildiği belirtildi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.