Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HSK’dan Gülşen açıklaması: “Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez”

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), şarkıcı Gülşen’in tutuklanmasının ardından gelen tepkiler üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez” denildi.

HSK, imam hatip liselilere yönelik sözleri nedeniyle şarkıcı Gülşen’in tutuklanmasının ardından gelen tepkiler üzerine bir açıklama yayımladı.

Hâkimlerin görevlerinde bağımsız olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında hâkim ve cumhuriyet savcılarını yargısal takdir hakkı sınırlarında kalan ve kanun yollarına tabi bir takım karar ve uygulamaları üzerinden yıpratmaya dönük, hedef gösteren, eleştiri sınırlarını aşan ve hakaret boyutuna varan açıklama ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle Kurulumuzca basın açıklaması yapılması zarureti hâsıl olmuştur.”

Açıklamada, Anayasa’nın 138. maddesindeki, “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz” hükmü hatırlatılarak şöyle denildi:

“Anayasa’nın 138. maddesi çerçevesinde tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile yazılı ve görsel basın organlarının yargı bağımsızlığına saygı göstererek, yargılama süreçlerine müdahale içeren, hakimlere emir ve talimat niteliği taşıyan her türlü eylem ve söylemden kaçınması Anayasal zorunluluktur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.