Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: İngiltere’deki siyahlar ve Asyalılar, kanser tanısı konurken beyazlara oranla daha fazla bekletiliyor

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) sağlık sektöründeki performans analizi üzerine yaptığı araştırmaya göre İngiltere’de yaşayan siyahlar ve Asyalılar, beyazlara oranla kanser tanısı konurken daha fazla bekletiliyor.

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) yaptığı araştırmaya göre İngiltere’deki siyahlar ve Asyalılar, beyazlara oranla kendilerine kanser tanısı konmasını daha uzun süre beklemek zorunda kalıyor. İngiltere’de on yılı aşkın sürede kanser tanısı konan 126 bin vakanın incelendiği araştırma, İngiltere’deki etnik azınlıkların, beyazlara oranla kanser araştırmalarında daha fazla bekletildiğini ortaya koydu.

Sağlık sektörünün önde gelenleri, bu sonuçları “oldukça tedirgin edici” ve “kabul edilemez” bulduklarını belirtti.

126 bin vakanın incelenmesi sonucu beyazların; siyahların ve Asyalıların kendilerine kanser teşhisi konma süreleri büyükten küçüğe doğru sıralandı. Beyazlara teşhis konma süresi ortalama 55 gün iken Asyalılar için bu süre 60 güne çıkıyor. Siyahların bekleme süresi ise beyazlara göre yüzde 11 daha artarak 61 güne yükseliyor.

Tanı konulmasındaki gecikmeler, kanser tedavisinin gecikmesiyle birlikte tedavilerin etkisini de etkiliyor olabilir. Daha önce yapılan araştırmalar etnik azınlıktaki kanser hastalarının daha ağır semptomlar gösterdiğini ve İngiltere’de beyazlara göre daha kötü bir sağlık hizmeti aldıklarını ortaya koymuştu.

İngiltere hükümeti ve NHS, birçok kez sağlık sektöründeki etnik ayrımcılıkla mücadele edeceklerinin sözünü vermişti. Uzmanlar, sağlık sektöründe bu konuda acil olarak düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“Sonuçlar rahatsız edici ama şaşırtıcı değil”

Irk Eşitliği Kuruluşu’nun Başkanı Jabeer Butt, araştırmanın sonucu hakkında şunları söyledi:

“Sonuçlar, oldukça endişe verici. Bu durum Asyalıların ve siyahların yaşamlarını etkileyecek sonuçlar doğurabilir. Beyazlarla etnik azınlıklar arasındaki bu bekleme süresi rahatsız edici ama ne yazık ki şaşırtıcı değil. Bizim, hızlı bir biçimde azınlıkların kanser tedavisine erişme imkânlarını kısıtlayan bu yapıyı değiştirecek düzenlemeleri uygulamamız gerekiyor.”

Uzmanlar, araştırmanın sonucunun etnik azınlıkların neden kanser vakalarında daha kötü sonuçlarla baş başa kaldığını anlamamıza yardımcı olabileceğinin altını çizdi. Sağlık sektöründe tanınan birçok kişi ise yeni başbakanın sağlık sektöründeki bu sorunlara öncelik vermesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.