Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabilesinin hayatta kalan son üyesiydi: “Çukurun insanı” hayatını kaybetti

Brezilya’da 26 yıldır medeniyetten uzakta yaşayan bir yerli grubunun son üyesinin hayatını kaybettiği açıklandı. Kabile üyesi, hayvan avlamak için sürekli çukurlar kazdığı için “çukurun insanı” olarak da anılıyordu.

Brezilya’da medeniyetten uzaktaki yerel bir kabilenin 26 yıl boyunca tamamen izolasyon içinde yaşayan son üyesi hayatını kaybetti. İsmi bilinmeyen bu kişiye hayvan avladığı ve saklanabilmek için sürekli çukurlar kazdığı için “çukurun insanı” deniyordu. Cesedi saman kulübesindeki hamakta bulunan yerlinim 60 yaşında olduğu ve doğal nedenlerden hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Çukurun insanı, altı üyesinin 1995’te öldürülmesinin ardından kabilenin hayatta kalan son temsilcisiydi. Bolivya sınırındaki Rondônia eyaletine bağlı Tanaru bölgesinde yaşayan kabilenin büyük çoğunluğunun topraklarını genişletmek isteyen çiftçiler tarafından 1970’te öldürüldüğü düşünülüyor.

Çukurun insanı 1996’dan beri izleniyor

Brezilya Anayasası’na göre ülkedeki yerel kabileler kendi topraklarında geleneksel yaşayışlarını sürdürme hakkına sahip. Çukurun insanı ise Brezilya’nın Yerli İşleri Ajansı (Funai) tarafından kendi güvenliği için 1996’dan beri izleniyordu. 

Funai, 2018’de çukurun insanının orman içinde bir görüntüsünü çekmeyi başarmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.