Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da sel felaketi: Can kaybı bini aştı, yetkililer uluslararası yardım çağrısında bulundu

Pakistan’da muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketi ülke genelinde etkisini sürdürüyor. Yetkililer, ülkede haziran ayından bu yana devam eden muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketi nedeniyle ölenlerin sayısının bini aştığını belirtti ve daha fazla uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Güney Asya ülkesi Pakistan’da haziran ayından bu yana devam muson yağmurlarının neden olduğu seller nedeniyle en az bin 33 kişi hayatını kaybetti. Sadece bir günde 119 kişinin hayatını kaybettiğini belirten yetkililer, uluslararası topluma seslendi ve yardım çağrısında bulundu.

Pakistan İçişleri Bakanı Salman Sufi, BBC’ye verdiği demeçte, seller nedeniyle milyonlarca kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) aralarında bulunduğu ülkelerin yardım fonuna katkıda bulunduğunu söyleyen Sufi, uluslararası topluma daha fazla yardım çağrısında bulundu.

Pakistan’ın ekonomik sorunlar ile mücadele ettiği ve üstesinden gelmeye çalıştığı sırada bir de muson felaketinin başladığını belirten Sufi, kalkınma projelerindeki fonların da selden etkilenenler için kullanılacağını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto-Zardari, Reuters’a verdiği demeçte, “Bu şiddette bir yıkım Pakistan’da hiç görmedim. Kelimeler ile anlatmak çok zor. Nüfusun geçim kaynakları yok oldu, bunun ekonomi üzerinde etkisi olacaktır” dedi ve mali yardım talebinde bulundu.

Selden etkilenen bölgeleri ziyaret eden Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, felaketin büyüklüğünün beklenenden çok daha ağır olduğunu söyledi. Şerif, Pakistan nüfusunun yüzde 15’ine denk gelen 33 milyon insanın selden etkilendiğini açıkladı.

Türkiye’den insani yardım

Türkiye de dört uçak ile Pakistan’a insani yardım gönderen ülkeler arasında. Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin gönderdiği insani yardım malzemelerini taşıyan uçakların Pakistan’a doğru hareket ettiğini duyurdu.

AFAD, selden etkilenen Pakistan’a çadır ve insani yardım malzemesi desteği sağlamak üzere hava köprüsü kurulduğunu duyurmuştu. İlk etapta 10 bin çadır, 50 bin gıda kolisi, 50 bin hijyen malzemesi ve 10 bin bebek mamasından oluşan insani yardım malzemesinin sel bölgesine gönderilmesine başlanmıştı.

Kaynak: Reuters, BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.