Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sırbistan’da düzenlenmesi planlanan Europride iptal edildi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, bu yıl başkent Belgrad’da gerçekleştirilmesi planlanan Europride’ın iptal edildiğini duyurdu. Ağustos ayı başlarında binlerce kişi, Belgrad’da LGBT karşıtı protestolar düzenlemişti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, 12-18 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası LGBT yürüyüşü Europride’ın bu sene Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenmeyeceğini açıkladı.

Katıldığı bir konferansta konuşan Vučić, bu ayın başlarında Europride’a karşı birçok insanın protesto gösterileri düzenlemesinin ardından, planlanan yürüyüşün “erteleneceğini veya iptal edileceğini” söylemişti. Vučić, bu kararın, Kosova ile son dönemlerde yaşanan sıkıntılarla birlikte enerji ve gıda konularındaki krizler nedeniyle alındığını belirtti.

“Birçok şeyle aynı anda uğraşamazsınız” diyen Vučić, “Başka bir zaman, daha mutlu bir etkinlik gerçekleştireceğiz” dedi.

Yürüyüşün organizatörleri ise Europride’ın yasaklanmasının meşru olmadığını belirterek yürüyüşün her halükârda yapılacağını söyledi. Organizatörlerden Marko Mihailovic, “Sırbistan hükümeti Eurporide 2022’yi yasaklayamaz. Bu, açıkça anayasayı çöpe atmaktır” diye konuştu.

LGBTİ+ karşıtı protestolar düzenlenmişti

Ağustos ayı başında birçok Sırbistanlı, “Ailelerimizi koruyacağız” ve “Ellerinizi çocuklarımızdan çekin” sloganlarıyla Belgrad’da Europride’a karşı protesto gösterileri düzenlemişti. Aşırı sağcı partiler ise Europride’ı lanetlemiş ve bu yürüyüşün Sırbistan’da gerçekleştirilmemesini talep etmişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.