Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 ülke dans için CerModern’de buluştu: “Konuşmuyor, dans ediyor”

Barış Yalınkılınç

20 ülkeden 32 dansçı 5. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali için Ankara’da buluştu. CerModern Açıkhava Sahnesi’nde seyirciyle buluşan mother/anne performansı izleyicilerin beğenisini topladı. Anne, kız çatışmasını anlatan performansına ilişkin Medyascope’a konuşan dansçı Simay Akın, “Her ailede olduğu gibi annemle çatışmalar yaşıyor ve kabuğumuza çekiliyorduk. İlişkimizi kurtarmak için böyle bir yol seçtim” dedi.

Beşincisi bu yıl yapılan Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali Finlandiya, ABD, Almanya, Fransa, Japonya, İspanya, Almanya, İsrail, Slovakya, Çekya, Yunanistan, İtalya, Güney Kore, Ukrayna, İsviçre, Meksika, Belçika, Avusturya’dan dans sanatçılarını CerModern Açık Hava Sahnesi’nde bir araya getirdi. Üç gün süren festivalde sergi ve söyleşiler de yer aldı. Dans gösterilerinden, ODTÜ öğrencisi Simay Akın’ın annesiyle yaşadığı çatışmalar sonucunda annesine dönüştüğünü anlattığı Mother/Anne performansı seyircilerin beğenisini topladı. Akın, performansını şöyle değerlendirdi: 

“Her ailede olduğu gibi ben de annemle çatışmalar yaşıyordum. İkimiz de kabuğumuza çekiliyorduk. Bir süre iletişim kuramama problemimiz oldu. Ben de elimden geldiğince bu durumu kurtarmak, ilişkimizi daha ileri bir seviyeye taşımak için böyle bir yol seçtim. Bu şekilde bir iletişim kurmanın daha olumlu olacağını düşündüm. Şu an işe yaramış gibi görünüyor.” 

Her gösteri bir hikaye

Medyascope’a konuşan CerModern Sanat Programları Yönetmeni Zihni Tümer, hedeflerinin mümkün olan en fazla izleyiciyle, en çok dansçıyı bir araya getirmek olduğunu söyledi. Festivale ilişkin bilgi veren Tümer, “Aslında biz burada 20 ülkenin katılımıyla bir olimpiyat yapıyoruz. Bu yıl Türkiye’de yapılan çok uluslu etkinlikler içinde belki ilklere girebilecek bir etkinlik düzenledik” dedi. Festivali düzenleyen ekibin 20’li yaşlarda gençler olduğuna ve dansçıların kendilerine ait hikayeleri yanlarında getirdiğine dikkat çeken Tümer, bu hikayelerin Türkiye’de sergilenmesinden çok memnun olduğunu belirtti. 

“Anneme isyan ettim ama ona dönüştüm”

Simay’ın annesi Mine Akın ise kızının yaptığı gösteriyi şöyle tanımladı:

“Kızımın performansında kendimle yüzleştim. Zamanında benzer konularda anneme isyan etmiştim fakat sonunda anneme dönüştüm. İzlerken ağlamamak için kendimi zor tuttum. Birebir beni yansıtmış. Aslında tüm anneleri yansıtmış. Kızımla gurur duydum. O konuşmuyor, dans ediyor. Duygularını ifade etme şekli bu.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.