Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da kayıt dışı ve vergisiz havuzlar yapay zekaya takıldı

Fransa’da vergi makamlarına beyan edilmemiş 20 binden fazla kayıt dışı özel yüzme havuzu, bir yapay zeka teknolojisi tarafından tespit edildi. Tespit edilen havuzlar Fransız vergi makamlarına beklenmedik ve büyük bir gelir sağladı.

Fransa’da yapay zeka teknolojisiyle 20 binden fazla kayıt dışı özel yüzme havuzu tespit edildi. Google ve Fransız danışmanlık firması Capgemini tarafından geliştirilen yazılım, 2021’de bir deneme sırasında dokuz Fransız bölgesinin hava görüntülerinde havuzları tespit etti.

Fransa’da özel havuza sahip olmak mülk değerini arttırıyor ve Fransız yasalarına göre yüzme havuzu sahibi olanların yetkililere beyanda bulunması gerekiyor. Böylece, Fransa’da özel yüzme havuzunun olması varlık vergisinin de artmasına yol açıyor.

Fransız medyasına göre Fransız vergi makamları, keşfedilen kayıt dışı havuzlar sayesinde 10 milyon euro gelir sağladı. La Parisien gazetesine göre, 30 metrekarelik ortalama bir havuz yılda 200 euro değerinde vergilendiriliyor.

Fransa’da yüzme havuzlu konutların satışı hızlanmıştı

Fransa vergi makamları, yazılımın emlak vergilerinde de rol oynayan beyan edilmemiş ev uzantılarını, terasları veya çardakları bulmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Statista’ya göre 2020’de Fransa’da 2,3 milyondan fazla özel yüzme havuzu vardı. Özel yüzme havuzlu konutların satışları koronavirüs öncesinde de oldukça artmıştı. Koronavirüs ile birlikte evden çalışanların sayısı arttıkça havuzlu konut satışlarında artış gittikçe hızlandı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.