Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 188. gün: Ukrayna ordusu, Rusya’nın işgal ettiği Herson’da karşı saldırıya geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna ordusu, Rusya’nın kontrolündeki Herson’a karşı saldırı düzenlediğini ve Rus ordusunun ilk savunma hattını aştığını açıkladı. Ukrayna’nın ana hedefinin Rusya’nın ana ikmal yollarını kesmek olduğu düşünülüyor.

Ukrayna ordusu, işgal altındaki Herson bölgesinde başlattığı saldırılarla Rusya’nın ilk savunma hattını aştığını iddia ediyor. Kiev, bu saldırılarla Moskova’nın ana ikmal yollarını kesmeyi amaçlıyor.

Rus ordusu ise Ukrayna ordusunun başarısız saldırılarında “ağır kayıplar verdiğini” belirtti. Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’da görevlendirdiği yetkili Sergei Aksyonov, “Ukrayna ordusu hem güneyde hem de diğer cephelerde ağır kayıplar veriyor” dedi.

Ukrayna ordusunun iddiasına göre Herson’da neler oldu?

Ukrayna’nın güneydeki Kakhovka operasyon grubu dün (29 Ağustos) erken saatlerde Rus güçlerinden bir alayın Herson’daki mevzilerinden ayrıldığını söyledi. Ayrıca operasyon grubu, Herson’da Rus askerlerine destek sağlayan paraşütçü grubunun da geri çekildiğini belirtti.

Görgü tanıkları ise Herson’da ve Nova Kakhova kentlerinde birden fazla patlama duyduklarını belirtti. Bu iki kentin arasındaki Dinyeper Nehri, uzun zamandır Ukrayna ordusunun hedef noktası olmuştu.

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’nın Dinyeper Nehri üzerindeki üç köprüyü yıkmak için Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) tedarik edilen Himars roket sistemleri kullandıklarını söyledi. Rus yetkililer ise Ukrayna’nın Herson’a saldırılar düzenlediğini ancak hedefinin sivil altyapı olduğunu öne sürdü.

Rusya’nın devlet haber ajansı RIA Novosti, Nova Kakhova’nın bir gece boyunca elektriksiz ve susuz kaldığını yazdı. Ukrayna ordusunun açıklamalarına yanıt veren Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun saldırı gerçekleştirdiği ancak başarısız olduğunu söyledi.

Savaştaki diğer önemli gelişmeler ise şunlar:

  • Rusya’nın işgal ettiği Avrupa’daki en büyük nükleer enerji santrali Zaporijya’daki yetkililer, dün (29 Ağustos) Ukrayna’dan atılan bir füzenin santraldeki bir yakıt deposunun tavanında delik açtığını iddia etti. Bu iddia henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.
  • Birleşmiş Milletler (BM) nükleer gözlemcilerinden oluşan bir ekip, Zaporijya Nükleer Santrali’ni teftiş etmek için dün (29 Ağustos) Ukrayna’nın başkenti Kiev’e vardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, bir ekibin tesisi ziyaret edeceğini söyledi. Kremlin, bu teftişin “gerekli” olduğunu söyledi ancak santrali boşaltmayı reddetti.
  • Rusya, Alexander Dugin’in kızı Darya Dugina’nın suikastine ikinci bir Ukraynalının karıştığını iddia etti.

Kaynak: BBC, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.