Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren: “AYM’den bir kapatma kararı beklemiyoruz, altılı masadaki bazı partilerin kapatmadan beklentileri var”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonları’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren’e partiye açılan kapatma davası sürecini ve partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tavrını sorduk.

“AYM’den çıkabilecek bir kapatma kararı AKP’yi de zora sokacaktır”

Medyascope’a konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) açılan davada usûl bakımından eksiklikler nedeniyle sürecin uzadığını anlattı. Eren, seçim atmosferine girildiğinden kapatma kararı beklemediklerini söyledi.

Kapatma kararı çıkması halinde bunun yargı eliyle siyasete darbe olarak değerlendirileceğini söyleyen Eren, “AKP’nin küçük ortağını memnun etmek için siyasi saiklerle açılan bir dava olduğunu herkes biliyor. Ama verilecek bir kapatma kararı AKP’yi de zora sokacaktır. AKP hem kapatma davasına hem de Kobani olaylarıyla ilgili davaya çözüm sürecindeki faaliyetleri koydu. Bu ileride onların da önüne büyük bir sorun olarak çıkacaktır” dedi.

“Altılı masadaki bazı partilerin kapatmadan beklentileri var”

Eren, muhalefet partilerinin HDP’ye açılan kapatma davasında ciddi bir tepki ve tavır ortaya koyamadığını da söyledi. Eren, “Aldığımız bilgilere göre altılı masadaki bazı partiler HDP’ye yönelik bir kapatma çıkması durumunda seçmen bazında bazı beklentiler içerisine girmişler. HDP seçmenlerinin kendilerine oy vereceğini düşünüyorlar. HDP ve seçmeni asla alternatifsiz değildir. AYM’den siyasete doğrudan müdahale sayılacak bir kapatma kararı vereceğini sanmıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Millet İttifakı ve altılı masanın bugüne kadar seçimde kilit rolü bulunan HDP ile görüşmediklerini söyleyen Serhat Eren, “Biz cumhurbaşkanlığı seçiminde isimlerden öteye ilkelere bakıyoruz. Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme konusunda ortaya koyacakları tavra bakıyoruz. Altılı masanın bugüne kadar HDP ile görüşmemesi kendileri açısından bir eksiklikti. Ama bu ülkeyi yönetme ve sorunları çözmeye adaylarla, HDP ile görüşmeleri gerekir ve bu görüşmenin ileride olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Eren, ellerindeki verilere göre HDP’nin oy oranının ise yüzde 15-20 bandında olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.