Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamaları: İstanbul’daki eyleme polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı

1 Eylül Dünya Barış Günü Türkiye’de Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği bazı etkinliklerle kutlandı. İstanbul-Kadıköy’de toplanan eylemcilere polis müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

1 Eylül Dünya Barış günü Türkiye’de bazı illerde kutlandı. İstanbul’daki etkinliğe polis müdahale etti. Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy Rıhtım’da bir araya gelerek Beşiktaş İskelesi’nde yapılacak açıklamaya gitmek isteyen kitleye müdahale eden polis onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği etkinliklerin Ankara’daki adresi Anıtpark oldu. İstanbul’dakinin aksine sakin geçen etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Mehmet Rüştü Tiryaki de katıldı. Ankara’daki etkinlikleri Medyascope Ankara muhabiri Özgecan Özgenç takip etti.

Ortak açıklama hem Türkçe hem Kürtçe okundu. Türkiye’de başa gelen bütün iktidarların Kürt politikasının birbirine benzediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Türkiye egemenlerinin bu ısrarlı ve süreklilik arz eden politikalarının sonucu, onlarca yıldır süregelen çatışma ortamı, on binlerce insanın ölümü ve sakatlanması, milyonlarca Kürd’ün yerinden yurdundan edilmesi, Türkiye halklarının refahı için kullanılabilecek kaynakların savaş uğruna heba edilmesi, bundan dolayı emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının kötüleşmesi, yoksullaşma ve işsizlik, şovenizm zehrinin yayılması, hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alınmasıdır.”

Geniş bir barış hareketinin oluşturulması gerektiğini belirten eylemciler şunları söyledi:

“Bu nedenle emekçilerin, halkların, inanç topluluklarının, gençlerin, kadınların, LGBTİ+’ların öznesini oluşturacağı milyonlarca insanın katılacağı geniş bir Barış Hareketinin yaratılması demokrat, yurtsever, devrimci, sosyalist tüm güçlerin acil ve yaşamsal görevidir.”

Eyleme katılanlar İzmir’deki HDP İl Başkanlığı binasında öldürülen Deniz Poyraz ve demans teşhisine rağmen cezaevinde tutulan eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’un fotoğraflarını taşıdılar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.