Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli yılın açılışında savunmaya sansür: TBB Başkanı Sağkan’ın konuşması cumhurbaşkanlığı ekibi tarafından yayına verilmedi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan’ın, bugün (1 Eylül) Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşma, cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen ve tek yetkili olduğu belirtilen  yayın  sağlayıcı tarafından yayına verilmedi. İlk konuşmacı olan Sağkan’ın kürsüden inmesinin ardından, canlı yayına geçildi. TBB, “Bu durum ifade özgürlüğünün yanı sıra halkın haber alma ve basın özgürlüğü bakımından açıkça bir sansür anlamı taşımaktadır” açıklaması yaptı.

Sağkan’ın konuşmasının ardından, Yargıtay Başkanı  Mehmet Akarca’nın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması, bildirilen frekanslar üzerinden canlı olarak yayına verildi. TBB tarafından yapılan açıklamada, Sağkan’ın konuşmasının servis sağlayıcıdan alınarak TBB tarafından sosyal medya üzerinden canlı olarak yayınlanmak istendiği ancak servis sağlayıcının açıklanan frekanstan canlı yayın yapmaması üzerine Sağkan’ın konuşmasının basınla ve kamuoyuyla paylaşılamadığı belirtildi.

Türkiye Barolar Birliği tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, uygulamaya tepki gösterildi ve şu görüşlere yer verildi:

“Gerek medya kuruluşlarından gelen istekleri karşılamak, gerek kendi meslektaşlarımızla paylaşmak üzere talep ettiğimiz konuşma kaydı, Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilen yayın sağlayıcının yanı sıra ev sahibi Yargıtay tarafından da ellerinde kayıt bulunmadığı gerekçesiyle tarafımıza iletilmemiştir.” 

“Bu durum ifade özgürlüğünün yanı sıra halkın haber alma ve basın özgürlüğü bakımından açıkça bir sansür anlamı taşımaktadır.” 

“Bütün engellemelere rağmen cep telefonu ile hatıra amaçlı kaydedilen TBB Başkanı’nın konuşmasına ilişkin görüntüler, kendi olanaklarımızla bir video paylaşımı haline getirilerek sosyal medya hesaplarımızdan kamuoyuna ulaştırılmıştır.”  

“Adli yıl açılışı gibi bir törende, yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamının temsilcisinin konuşmasının dahi engellenmesi; TBB Başkanı’nın yeni adli yıl açılış konuşmasında ülkemizdeki ifade özgürlüğü ihlallerine özel vurgu yapmış olmasının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha göstermiştir.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.