Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir ayda iki hükümlü: Suudi Arabistan’da sosyal medya paylaşımları nedeniyle bir kadın daha hapis cezasına çarptırıldı

Suudi Arabistan’da yaşayan Nourah bint Saeed el-Kahtani, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce de 24 yaşındaki doktora öğrencisi Salma el-Shehab, sosyal medyada muhalifleri takip etmesi nedeniyle 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suudi Arabistan’da bir kadın, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İnsan hakları grubu Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi’nin (Dawn) bildirdiğine göre, Suudi Arabistan’daki bir terör mahkemesi Nourah bint Saeed el-Kahtani’yi “Toplumsal dokuyu parçalamak için interneti kullanmak” ve “Sosyal medyayı kullanarak kamu düzenini ihlal etmekten” suçlu buldu.

Suudi Arabistan Vicdan Mahkumları hesabı da cezanın onaylandığını açıkladı ancak Suudi yetkililer konu hakkında bir yorum yapmadı.

Daha önce de Leeds Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam eden ve tatil için ülkesi Suudi Arabistan’a gelen 34 yaşındaki Salma al-Shehab, Twitter hesabından muhalifleri ve aktivistleri takip ettiği ve bu hesapların paylaşımlarını retweet ettiği gerekçesiyle 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Shehab, Ocak 2021’de Suudi Arabistan’da tatildeyken tutuklanmış ve “kamu düzenini bozmak isteyenlere yardım etmek” ve “yanlış ve taraflı söylentiler yaymaktan” suçlu bulunmuştu.

Shehab ayrıca, İngiltere’den ayrılmadan Suudi Arabistan’da hapsedilen önde gelen aktivistlerin ve entelektüellerin serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Körfez Bölgesi Araştırma Direktörü Abdullah Alaoudh, Kahtani’nin davası hakkında şunları söyledi:

“Mahkeme belgelerinde görebildiğimiz kadarıyla Kahtani’nin herhangi bir şiddet eylemi veya suç faaliyeti yok. Ona karşı yapılan suçlamalar gerçekten geniş kapsamlı. Hükümeti uzaktan bile eleştiren herhangi bir paylaşımı suç haline getirebilecek terörle mücadele yasasını ve siber suçla mücadele yasasını kullanıyorlar.” 

Suudi Arabistan’da geçen yıldan beri birçok kadın aktivist gözaltına alındı

Geçen yıldan beri Suudi Arabistan’da birçok kadın aktivistin daha sosyal medya paylaşımları sebebiyle gözaltına alındığı bildiriliyor. Alaoudh, onların da uzun hapis cezalarına çarptırılabileceklerinden korktuğunu belirtti.

Alaoudh, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Veliaht Prens Muhammed’in geçen ay Suudi Arabistan’ın bir kenti olan Cidde’de gerçekleştirdiği tartışmalı görüşme ile “baskıcı saldırılardaki artış” arasında bağlantı olduğunu söyledi. 

İngiltere merkezli bir insan hakları grubu ALQST de, Kahtani’nin “ tweetlerine dayanan” cezası ilgili ciddi endişelerini, “Suudi Arabistan’daki insan haklarında endişe verici bir kötüleşmeye tanık oluyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.