Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kirchner uğradığı suikastten kıl payı kurtuldu

Yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasından Buenos Aires’teki evine dönen Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, evinin önündeki destekçilerini selamlarken uğradığı suikastten kıl payı kurtuldu. Saldırganın Kirchner’in kafasına nişan aldığı ancak silahının tutukluk yapması nedeniyle ateş edemediği belirtiliyor.

Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, kendisine tabanca doğrultan bir saldırganın silahının sıkışması üzerine suikastten kıl payı kurtuldu. Yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı ve hakkında 12 yıla kadar hapis cezası talep edilen davanın duruşmasından dönen Cristina Fernandez de Kirchner, Buenos Aires’teki evinin önünde destekçilerini selamlarken kalabalığın arasından bir saldırgan Kirchner’in yüzüne tabanca doğrulttu.

Cristina Fernandez de Kirchner

Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, silahın beş mermi ile dolu olduğunu ancak tetiklendiğinde ateş etmediğini söyledi. Fernandez, “Bu saldırı, Arjantin’in demokrasiye geçtikten sonra başına gelen en ciddi olay” dedi.

Polis, saldırganın 35 yaşında Brezilyalı Fernando Andres Sabag Montiel olduğunu ve gözaltına alındığını aktardı. Yetkililer ayrıca saldırının gerçekleştiği alanın birkaç metre uzaklığında söz konusu silahın da bulunduğunu ve analize gönderildiğini söylediler. Saldırganın neden Kirchner’e suikast düzenlemek istediği ise belirsizliğini koruyor.

Arjantin medyasında yer alan görüntülere göre saldırgan Kirchner’in kafasından birkaç metre uzağa nişan alıyor ancak silah bilinmeyen bir nedenden dolayı ateş edemiyor.

Sosyal medyada yer alan videolarda ise Arjantin halkının saldırganı engellemeye çalıştığı görülüyor.

Yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor

2007-2015 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Kirchner, Arjantin’de ayrılıkçı biri olarak tanınıyor. 2000’lerin başında imzaladığı kamu ihaleleri nedeniyle yolsuzlukla suçlanan Kirchner 12 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Öte yandan Kirchner, Senato başkanı olarak parlamento dokunulmazlığına sahip. Cezası ülkenin Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanmadıkça ya da 2023’ün sonunda yapılacak bir sonraki seçimlerde koltuğunu kaybetmedikçe hapse atılmayacak.

Kirchner’in gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Senato ve muhtemelen cumhurbaşkanlığı için aday olması bekleniyor.

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.