Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da yaz transfer dönemi sona erdi: Manchester United’dan önemli hamleler – Chelsea, kadrosunu güçlendirdi – Barcelona, yeniden yapılanıyor

Avrupa’nın beş büyük ligi olarak tabir edilen İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da 2022/2023 sezonu yaz transfer dönemi sona erdi. Medyascope Spor Servisi olarak, bu süre zarfında futbol kamuoyunda ses getiren 10 transferi sizin için derledik. 

10) Aurelien Tchouameni (Monaco’dan Real Madrid’e – 80 milyon euro)

Real Madrid, 2021-2022 sezonuna damga vurdu. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde tarihinin 13. şampiyonluğunu elde eden “Kral’ın takımı”, İspanya LaLiga’da da en yakın rakibinin 13 puan önünde mutlu sona ulaştı. 

Luka Modric, Toni Kroos ve Casemiro üçlüsünün oluşturduğu orta saha rotasyonu ile başarıdan başarıya koşan Real Madrid, gelecek yıllar için yeni bir sayfa açmaya karar verdi. 30 yaşındaki Casemiro’yu Manchester United’a 70 milyon euroya satan eflatun-beyazlılar, Brezilyalı yıldızın yerini Aurelien Tchouameni ile doldurmayı hedefliyor. 

Aurelien Tchouameni, Monaco’da ön libero mevkisinde adından söz ettirdi. 22 yaşındaki Fransız futbolcu, yaz transfer döneminde 80 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Real Madrid’e transfer oldu. Son iki sezonda 92 resmi maçta görev alan Tchouameni, 19 yaşındaki Eduardo Camavinga ile Madrid orta sahasının geleceğini oluşturacak. 

9) Lisandro Martinez (Ajax’tan Manchester United’a – 57 milyon euro)

Avrupa futbolunda 2022/2023 sezonu yaz transfer döneminin en hareketli takımı şüphesiz Manchester United oldu. Kırmızı Şeytanlar, en ses getiren hamlelerinden birisini ise stoper pozisyonuna yaptı. 

Erik ten Hag yönetiminde eski günlerine dönmek isteyen Manchester United, taraftarlarının çağrısına kulak verdi ve Harry Maguire’ı yedek kulübesine hapsetmek için Lisandro Martinez’i renklerine bağladı. United, Martinez için Ajax’a 57 milyon euro ödedi. 

Ancak futbol kamuoyu, Lisandro Martinez transferine şüpheyle yaklaşıyor. 1 metre 75 santim uzunluğundaki Arjantinli stoperin; Erling Haaland, Harry Kane ve Darwin Nunez gibi santrforlar karşısında neler yapacağı merak konusu. 

8) Wesley Fofana (Leicester City’den Chelsea’ye – 80 milyon euro)

Brendan Rodgers’ın çalıştırdığı Leicester City, İngiltere Premier Ligi’ne felaket bir giriş yaptı. 5 hafta sonunda sadece bir puan toplayabilen Leicester, bu süre zarfında kalesinde 11 gol gördü. Takımını toparlamak için çözüm yolları arayan Rodgers, transferin son gününde Wesley Fofana’nın Chelsea’ye transferiyle hayal kırıklığına uğradı.

Chelsea uzun zamandır bitirmek için uğraştığı Wesley Fofana transferinde mutlu sona ulaştı. Maviler, bu transfer için Leicester City’e 80 milyon euroluk bonservis bedeli ödeyecek. Leicester City’de teknik direktör Brendan Rodgers Chelsea’nin arka arkaya yaptığı teklifleri reddettiklerini açıklamış, Fofana’yı sözleşmesinin gerekliliklerini yerine getirmemekle suçlayarak kadro dışı bırakmıştı. Tarihin en pahalı defans oyuncusu rekoru, 2019 yılında Manchester United’ın Harry Maguire için ödediği 87 milyon Euro ile kırılmıştı.

Wesley Fofana, Leicester City formasıyla son üç sezonda 52 resmi maça çıktı. 

7) Jules Kounde (Sevilla’dan Barcelona’ya – 50 milyon euro)

Barcelona ile Chelsea, Sevilla’nın yıldız stoperi Jules Kounde için amansız bir rekabetin içine girdi. Chelsea, Jules Kounde transferi için Sevilla’ya 65 milyon euro civarında bir teklif yaptı. Ancak 23 yaşındaki stoper, Barcelona’ya transfer olmak için Premier lig ekibi Chelsea’den gelen teklifi reddetti.

Sevilla formasıyla son üç sezonda 133 resmi maça çıkan Jules Kounde, göstermiş olduğu performansla büyük takımların radarına girdi. Carles Puyol’un emekli olmasının ardından savunma hattına bir “komutan” arayan Barcelona ise Kounde transferi için kasayı boşalttı. Katalonya temsilcisi, Sevilla’ya 50 milyon euro ödeyerek Fransız yıldızı kadrosuna katmayı başardı.

Sevilla’ya 2019 yazında Fransız ekibi Bordeaux’tan 25 milyon euro karşılığında transfer edilen Kounde, geçen sezon Sevilla formasıyla 43 karşılaşmaya çıkmıştı.

6) Gabriel Jesus (Manchester City’den Arsenal’e – 52 milyon euro)

Uzun yıllardır İngiltere Premier Ligi domine eden Manchester City, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ise hayal kırıklığı yarattı. Kamuoyu, bu başarısızlığın sebebi olarak City’nin net bir golcüsünün olmamasını gösterdi. Yaşanan gelişmeler, Pep Guardiola’nın Gabriel Jesus’un biletini kesmesine neden oldu. 

Manchester City formasıyla altı sezon top koşturan Gabriel Jesus, çıktığı maçlarda toplam 95 kez gol sevinci yaşadı. Brezilyalı golcü, Manchester City ile yollarını ayırdıktan sonra rotasını Arsenal’e çevirdi. Topçular, 52 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Jesus’u kadrosuna kattı. 

Arsenal, Mikel Arteta yönetiminde sezona fırtına gibi başladı. Premier Lig’de 5’te 5 yapan Arsenal, 18 yıl aradan sonra bunu başardı. Gabriel Jesus ise bu başarının en büyük aktörlerinden biri oldu. Jesus, yeni takımında çıktığı beş maçta üç gol ve üç asistlik performansa imza attı. 

5) Raphinha (Leeds United’dan Barcelona’ya – 58 milyon euro)

Transferde adından söz ettiren Barcelona, Leeds United’ın 25 yaşındaki Brezilyalısı Raphinha’yı kadrosuna kattı. LaLiga temsilcisi, bu transfer için 58 milyon euroyu gözden çıkardı. 

Leeds United’ın Premier Lig’deki performansında büyük rol oynayan Raphinha, son iki sezonda 67 resmi maça çıktı. Brezilyalı hücum oyuncusu, bu karşılaşmalarda toplam 29 gole doğrudan katkı sağladı. 

https://www.youtube.com/watch?v=VrlR7I1tLGw

4) Sadio Mane (Liverpool’dan Bayern Münih’e – 32 milyon euro)

Roberto Firmino, Mohamed Salah ve Sadio Mane hücum hattı, yeni sezonda birlikte forma giyemeyecek. Uzun yıllar boyunca Liverpool’u sırtlayan bu üçlüden Mane, kariyerinde yeni bir sayfa açarak Avrupa futbolunun dev kulüplerinden Bayern Münih ile sözleşme imzaladı. 

Bayern Münih, Sadio Mane için Liverpool’a 32 milyon euro bonservis bedeli ödedi. 30 yaşındaki Senegalli yıldız, yeni takımında şimdiye kadar altı karşılaşmada forma giydi ve beş kez gol sevinci yaşadı. 

Yedi sezon boyunca Liverpool formasını terleten Sadio Mane, bu süre zarfında 125 kez rakip fileleri havalandırdı.

3) Darwin Nunez (Benfica’dan Liverpool’a – 75 milyon euro)

Futbol dünyası, 2021-2022 sezonunda Uruguaylı bir golcüyle tanıştı. Benfica formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi’nde harikalar yaratan Darwin Nunez, kaydettiği gollerle Avrupa devlerinin ilgisini çekti. Nunez transferinde kazanan ise Liverpool oldu.

Geçen sezon çıktığı 41 karşılaşmada 34 kez fileleri sarsan Darwin Nunez, 75 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Liverpool’a transfer oldu. Ancak Uruguaylı golcü, yeni takımındaki kariyerine kötü başladı. Kırmızılar’ın yıldızı Darwin Nunez, Crystal Palace karşısında sinirlerine hakim olamayarak Joachim Andersen’e kafa attı ve doğrudan kırmızı kart görerek oyundan atıldı. 

https://www.youtube.com/watch?v=2bN8PaAq-rQ

2) Antony (Ajax’tan Manchester United’a – 100 milyon euro)

Ronaldinho, Ronaldo, Kaka Leite, Neymar… Brezilya futbolu, top cambazları yetiştirmeye devam ediyor. Ajax forması altında adeta topla dans eden Antony, Manchester United’a transfer olarak Premier Lig’in kalitesini bir kat daha artırdı.  

Manchester United, Ajax forması giyen Brezilyalı kanat oyuncusu Antony’yi 100 milyon euro bonservis bedeli karşılığında transfer ettiğini açıkladı. 22 yaşındaki futbolcu, Premier Lig tarihinin en pahalı dördüncü, Manchester United’ın ise ikinci transferi oldu.

Ajax formasıyla 82 maça çıkan genç yıldız, 24 gol atıp 22 asist yaptı. 2020’de Sao Paulo’dan Ajax’a transfer olan Antony, Hollanda ekibiyle 11 Şampiyonlar Ligi maçında 7 gol attı ve Ekim 2021’deki ilk Brezilya Milli Takımı giydiği maçtan beri 9 maçta 2 gol kaydetti.

1) Erling Haaland (Borussia Dortmund’dan Manchester City’ye – 60 milyon euro)

2022-2023 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak için kollarını sıvayan Manchester City, bu amaç doğrultusunda Erling Haaland’ı 60 milyon euro bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattı. Pep Guardiola yönetiminde gol krallığına ambargo koyması beklenen Haaland, yeni sezona fırtına gibi başladı.

Premier Lig’in son iki haftasında üst üste iki kez “Hat-trick” yapan Haaland, ligde 9 gole ulaştı. Sekizer gollü Mick Quinn ve Sergio Agüero’yu geride bırakan Haaland, Premier Lig’de çıktığı ilk 5 maçta en fazla gol atan futbolcu oldu.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.