Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden: “Trump ve destekçileri Amerikan demokrasisi için tehdit”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, kasım ayında düzenlenecek ara seçimlere iki ay kala Philadelphia’da bir konuşma yaptı. Biden’ın “ulusun ruhu için savaş” temalı konuşması televizyonlardan canlı yayınlandı. Biden konuşmasında eski Başkan Donald Trump’ı ve destekçilerini hedef alarak şöyle konuştu: “Trump ve destekçileri Amerikan demokrasisine bir tehdit.”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dün (1 Eylül) ABD Anayasası’nın yazıldığı Philadelphia’daki Independent Hall’da bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Biden’ın konuşmasının hedefinde selefi Donald Trump’ın başını çektiği ve Make America Great Again (MAGA) hareketi vardı.

Cumhuriyetçi Parti’nin Donald Trump ve MAGA destekçileri tarafından yönlendirildiğini belirten Biden, “MAGA güçleri bu ülkeyi geri almaya kararlı. Bu durum Amerikan demokrasisine bir tehdit” dedi.

Joe Biden

Amerikan demokrasisinin uzun yıllar boyunca güvence altında olduklarını söylediklerini fakat güvence altında olmadığının altını çizen Biden şöyle konuştu:

“Uzun zamandır Amerikan demokrasisinin güvence altında olduğunu söyledik. Ancak değil. Onu savunmamız gerekiyor. Korumamız, onun için ayağa kalkmamız gerekiyor. Tek tek hepimizin.”

İki yıl önce Trump’a oy veren 74 milyon Amerikalı’nın hepsini kınamadığı söyleyen Biden, “Her Cumhuriyetçi MAGA destekçisi değil” dedi.

Amerika’daki kutuplaştırmayı sona erdirme vaadiyle göreve gelen Biden, son günlerde Trump ve destekçilerine karşı söylemlerini sertleştirdi. Geçtiğimiz hafta da Biden, Cumhuriyetçileri “yarı-faşizm” ile denk tutmuştu.

Cumhuriyetçiler’den Biden’a tepki

Başkan Biden’ın konuşmasına ilk tepki Kevin McCarthy’den geldi. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi azınlığın lideri McCarthy, konuşmanın hemen ardından bir açıklama yaptı. Biden’ın “kutuplaştırmayı, aşağılamayı ve kötülemeyi” seçtiğini öne süren McCarthy, “Bu liderlik değil” dedi.

Kevin McCarthy

McCarthy, on milyonlarca Amerikalıyı faşist olarak nitelendirdiği için özür dilemeye de çağırdı.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.