Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan 2022 Ağustos Raporu: 33 kadın öldürüldü, 15 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), ağustos ayına ilişkin erkek şiddeti verilerini açıkladı. Rapora göre ağustos ayında 33 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 16 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Rapora göre öldürülen 33 kadından 17’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle, iki kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Platformun raporuna göre geçtiğimiz ay öldürülen 33 kadının 15’i evli olduğu erkek, biri eskiden evli olduğu erkek, beşi birlikte olduğu erkek, üçü akrabası, dördü babası, biri oğlu, biri internetten tanıştığı, üçü ise tanımadığı biri tarafından öldürüldü. Ağustos ayında kadınların yüzde 45’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 20’si evinde, dördü iş yerinde, biri arabada, ikisi  arazide, ikisi ıssız bir yerde, biri sokakta, biri su kenarında ve biri otobüs terminalinde öldürüldü. Bir kadının öldürüldüğü yer tespit edilemedi.  Bu ay öldürülen kadınların %61’i evlerinde öldürüldü. 

Raporda geçtiğimiz cuma günü tutuklandıktan sonra pazartesi tahliye edilen sanatçı Gülşen için hazırlanan iddianameye ilişkin de değerlendirmelere yer verildi: “Hayatın her alanını daraltmaya çalışanlar bilmelidir ki asla özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Özgürlüklerinden vazgeçmeyen Gülşen’in de kıyafetleri, savunduğu düşünceler ve söyledikleri sebebiyle son zamanlarda sıklıkla hedef gösterildiğini biliyoruz. Bu ay tutuklanan ve ardından ev hapsi şartı ile tutukluluğu sonlandırılan Gülşen üzerinden tüm topluma verilmeye çalışılan gözdağını kabul etmiyoruz. Gülşen’e yapılan tüm bu saldırıların ve hedef göstermelerin eşit ve özgürce yaşamaktan vazgeçmediği için olduğunun farkındayız.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.