Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukraynalı çocuklar savaşın gölgesinde okullarına döndü: “Tatbikatta çalan alarm, çocukların savaş anılarını geri getiriyor”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya’nın işgalinden kaçarak Polonya, Çekya ve diğer birçok ülkeye göç etmek zorunda kalan Ukraynalı çocuklar, yeni okul yılının başlamasıyla birlikte eğitimlerine başladılar. Bazı mülteciler ise uyum sağlayamayacaklarını düşündükleri için ülkelerine geri dönmeye niyetli.

Ukraynalı mülteci çocuklar dün (1 Eylül) ilk kez okula gitmeye başladı. Bu çocukların arasında hem Avrupa’ya yeni göç etmiş mülteciler hem de aileleri “savaş kısa sürer” umuduyla göç ettikleri yerlerde okula gönderilmeyen çocuklar da yer alıyor.

Avrupa’da kalmayı tercih eden ebeveynlerden Jaryna Jasny, “Ukrayna’daki durum şu an köyüme dönmemi mümkün kılmıyor” diyerek kasım ayına kadar Kiev’e dönmeyi planlamadığını belirtti.

Alla Andrushchenko ise sekiz yaşındaki çocuğunun Lehçe’deki kavramları kolayca özümseyebildiğini ancak 15 yaşındaki çocuğunun yabancı dil öğrenmekte zorlandığını söyledi. Bu durum, Andrushchenko’yu savaşa rağmen Kiev’e dönmesi gerektiğine ikna etti.

Polonya, Çekya ve daha birçok ülkede okullar, kapılarını Ukraynalı mültecilere açtı. Örneğin Varşova’daki 58 Nolu Tadeusz Gajcy Okulu’nun girişine mülteci çocukları karşılamak için Ukrayna bayrakları asıldı.

“Tahliye tatbikatı sırasında çalan alarm zilleri çocukların savaş anılarını geri getirdi”

Tadeusz Gajcy Okulu’nun Müdürü Wieslawa Dziklinska, yeni kayıtlar ile birlikte Ukraynalı çocukların artık okuldaki personel sayısının neredeyse yarısını oluşturduğunu belirtti ve Ukraynalı çocukların uyum sürecinin zor olduğunun altını çizdi. Dzilinska, Ukraynalı mültecilerle okulda yaşadığı zorluğu şu sözlerle ifade etti:

“Geçen dönem kayıt yaptıranların çoğu, evlerine erken dönebilme umuduyla Lehçe dersi almadılar. Aynı zamanda tahliye tatbikatı yaptığımız sırada alarm zilleri, çocukların savaş anılarını geri getirdi. Çocuklara tahliyeyi öğretmemiz üç haftamızı aldı çünkü binadan güvenli bir şekilde ayrılmayı öğrenmeleri gerekiyordu. Onları, bunun bir bombalı saldırı olmadığı fikrine de alıştırdık.”

Çekya, Ukraynalı mülteci çocukların uyum süreci için kapsamlı bir program hazırladığını da duyurmuştu. Çekya Eğitim Bakanı Vladimir Balas, küçük çocukların uyumunun daha kolay olduğunu belirtirken, “Ukrayna’da 11 yıllık bir sistemin içinden geçtikleri için liselilerle bir sorunumuz var” demişti.

Rusya’nın işgalinden bu yana 7 milyondan fazla Ukraynalı göç etti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana yedi milyondan fazla Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı ve yaklaşık dört milyonu Avrupa’ya sığındı.

Diğer tüm ülkelerden daha fazla mülteciye kapı açan Polonya ise 1,3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.