Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazprom, Kuzey Akım 1’i açmayacağını duyurdu: Avrupa’ya gaz akışı tamamen kesildi

Rus enerji devi Gazprom, Almanya’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 1 Boru Hattı’nın belirsiz bir süreliğine daha kapalı kalacağını duyurdu. Şirket, bu karara gerekçe olarak “yağ sızıntısı”nı gösterdi ve hattın ne zaman açılacağı konusunda bilgi vermedi. 

Rus enerji devi Gazprom, Rus gazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım 1 Boru Hattı’nın kapalı kalacağını açıkladı. Boru hattının kapalı kalmasına gerekçe olarak Portovaya sıkıştırma istasyonunda tespit edilen yağ sızıntısı olduğunu belirten şirket, boru hattındaki doğalgaz akışını kompresör ünitesindeki bakım nedeniyle 31 Ağustos’tan 2 Eylül’e kadar durdurmuştu. 

Gazprom’un bu açıklaması, Avrupa ülkelerinde yaşanan ve giderek artan enerji krizin ortasında geldi. Bu açıklamanın ardından Avrupa ülkelerinde kış aylarında gaz tedariki konusunda yaşanacak problemlerin daha da ağırlaşması bekleniyor. 

Gazprom’un yayınladığı yaz sızıntısı.

Moskova, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Batı ülkelerinin kendilerine uyguladığı yaptırımların söz konusu doğalgaz tesislerine zarar vereceğini söylemişti. Batılı ülkeler ise Rusya’yı enerji kaynaklarını ekonomik bir silah olarak kullanmak ile suçluyor.

Baltık Denizi’nden geçerek başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine doğalgaz taşıyan boru hattının TSİ 03:00 sularında gaz vermeye başlaması bekleniyordu. Söz konusu boru hattı, Rusya kıyılarından Almanya’nın kuzeydoğusuna kadar uzanıyor ve günde 170 milyon metreküpe kadar gaz taşıyabiliyor. 

Bu, Kuzey Akım 1 Boru Hattı’nın işgalden bu yana ilk kez kapatılışı değil. Temmuz ayında Gazprom, “bakım molası” gerekçesiyle 10 gün boyunca gaz arzını tamamen kesmişti. 

Almanya: “Hazırlıklıyız”

Gazprom’un açıklamasının ardından Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan bir sözcü, Berlin’in doğalgaz kesintilerine eskiye kıyasla çok daha hazırlıklı olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Geçen haftalarda Rusya’nın güvenilir olmadığını gördük ve Rus enerji ithalatından bağımsız hale gelmeye yönelik önlemleri almaya devam ettik. Bunlar zor zamanlar ancak hazırlıklarımızı hızlandıracağız. Atılması gereken adımlar var, ancak bu durumla başa çıkma yolunda ilerliyoruz.”

Almanya’nın enerji piyasasını düzenleyen kurumu Bundesnetzagentur ise vatandaşları ve şirketleri tüketimi kısmaya çağırdı. 

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.