Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

12 yıl sonra bir ilk: Türk savaş gemisi İsrail’de

Türkiye ile İsrail arasında normalleşme çabaları devam ederken, 2010 yılından beri ilk kez bir Türk savaş gemisi İsrail’in Hayfa Limanı’na demirledi. Türk fırkateyni F-247 TCG Kemalreis’in NATO faaliyetleri kapsamında limana yanaştığı ve 6 Eylül’e kadar da limanda kalacağı açıklandı.

2010 yılında Gazze’ye yardım götürmeye çalışan Mavi Marmara gemisine İsrail güçlerinin müdahale etmesinin ardından dibe vuran Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme çabaları devam ederken dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Türk fırkateyni F-247 TCG Kemalreis, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) donanmasına ait USS Forrest Sherman ile birlikte Akdeniz’de NATO görevi kapsamında İsrail limanına demirledi. 2010 yılından bu yana herhangi bir Türk savaş gemisi İsrail’e yanaşmamıştı.

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Kemalreis’in NATO faaliyetleri kapsamında limanda bulunduğu söyledi. İsrailli bir yetkili ise Ankara’nın gemi mürettebatının karaya çıkması için ön talepte bulunduğunu aktardı.

Geminin 6 Eylül’e kadar İsrail’de kalması bekleniyor.

İkili ilişkilerin dibe vurmasının ardından Ankara ve Tel Aviv, diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Ağustos’ta karşılıklı olarak büyükelçi atanacağını duyurdu. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Liliian ise Ankara’ya büyükelçi atama sürecinin çok kısa bir zaman içinde tamamlanacağını söyledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.