Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhalefet seçmeni Kılıçdaroğlu’nun adaylığına hazır mı? İstanbul, Ankara ve İzmir’de sorduk

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün katıldığı bir televizyon programında altılı masanın uzlaşması halinde cumhurbaşkanı olabileceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun adaylık açıklamasını İstanbul, Ankara ve İzmir’de CHP’nin yüksek oy aldığı ilçelerde yaşayan vatandaşlara sorduk.

Haber: Cansu Timur & Barış Yalınkılınç / Aytuğ Özçolak / Ali Deniz Çakır & Ali Ege Karadağ

Ankara’nın şehir merkezi Kızılay’da muhalefeti destekleyen yurttaşlar, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığına olumlu yaklaşırken, iktidarı destekleyen vatandaşlar Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıktı. 

“Hazır değilim, bu memleketi yürütemez”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini belirten bir yurttaş Kılıçdaroğlu’nun adaylığına, “Hayır, adaylığına hazır değilim. Aday da olamaz zaten, bu memleketi de yürütemez. O iki koyunu güdemez” sözleriyle karşı çıktı. Erdoğan’ın karşısına çıkan adayı destekleyeceğini belirten yurttaş ise “Tercihim daha başkasına ama Erdoğan’ı seçmektense Kılıçdaroğlu’na hazırım” dedi. 

“Kılıçdaroğlu’na oy verin, Türkiye düzelsin”

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen bazı yurttaşlar, “Hazırım, görmeyi de çok isterim. Çünkü onu tutuyorum” ve “Hazırım. Sırf Alevi diye oy vermiyorlar. Halka sesleniyorum: Lütfen Kılıçdaroğlu’na oy verin, Türkiye düzelsin” diye konuştular. 

“Hazır olabiliriz, hırsızlık yapamıyor”

HDP seçmeni olduğunu belirten bir yurttaş ise Kılıçdaroğlu’nun muhtemel adaylığı için şu yorumda bulundu: “Ben HDP’liyim. Parti ne karar verirse ona göre hareket ederiz. Hazır olabiliriz. Kılıçdaroğlu benim tanıdığım kadarıyla iyi bir insan, hırsızlık yapamıyor.”

CHP’nin kalelerinden biri olarak görülen İstanbul-Beşiktaş’ta muhalif seçmene Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hakkında ne düşündüklerini sorduk. CHP 31 Mart 2019’daki belediye seçimlerinde Beşiktaş’ta yüzde 72 oy almıştı.

“Erdoğan’ı da Kılıçdaroğlu’nu da istemiyorum”

Ekonomik krizin elektrik gibi temel giderleri artırdığını belirterek söze başlayan bir esnaf, ne iktidardan ne muhalefetten memnun olduğunu “İktidar olsun CHP olsun 20 yıldır birbirlerini kötülemekten başka bir şey yapmıyorlar. Ancak onlar çıkıp gider de bir adam gibi adam gelirse onu destekleriz.” sözleriyle ifade etti. İktidarı devirebilecek siyasetçinin Kılıçdaroğlu olup olamayacağıyla ilgili sorumuza ise “Olamaz çünkü 20 yıldır muhalefetin başında, ortada bir cacık yok. İktidar da Kılıçdaroğlu da gitsin” cevabını verdi. 

“Aday seçme şansım olsaydı İmamoğlu’nu seçerdim ama Kılıçdaroğlu’na da desteğim tam”

Fikrini sorduğumuz bir diğer vatandaş ise “Kılıçdaroğlu’nun adaylığına tamamım. Erdoğan’ı yenebilir” diyerek Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı yenme şansına sahip olduğunu ifade etse de “Aday seçme şansım olsaydı İmamoğlu’nu seçerdim ama Kılıçdaroğlu’na da razıyım” diyerek gönlündeki adayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu da ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylık açıklamalarını İzmir’de ise Konak ilçesinde bulunan Kemeraltı Çarşısı’ndaki CHP’li seçmenlere sorduk.

Konuştuğumuz kişilerin çoğunluğu Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması taraftarı. Vatandaşlar genellikle Kılıçdaroğlu’nu beğendiğini söylese de seçimi kazanamayacağı kanaatinde. 

Konuştuğumuz bir vatandaş bu yöndeki görüşünü şöyle özetledi: “Benim ailem de CHP’li ben de ama Kılıçdaroğlu alamaz. Ankara Belediye Başkanı’nın kazabileceğini düşünüyorum. Kılıçdaroğlu’nu beğenirim, Cumhurbaşkanı’na karşı çıkan o. Ama seçimi kazanamaz.

Konuştuğumuz kişilerin bir bölümü ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini ve seçimi kazanacağına inandıklarını belirtti: “Benim için dürüstlük çok önemli. Kılıçdaroğlu çok dürüst biri. Milletime, ulusuma, halkıma, herkese eşit şartlarda davranan, eşitliğe inanan insan benim için çok önemli. Ben, Atatürk ve Cumhuriyet kadınıyım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.