Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye “Skandallar” Ligi: TFF binası ve Galatasaray Adası’na silahlı saldırı, sahada futbolcunun darp edilmesi ve daha fazlası

Spor Toto Süper Lig, son yıllarda skandallar ile anılmaya başladı. Fenerbahçe takım otobüsünün kurşunlanmasıyla başlayan süreç, Beşiktaş forması giyen Cenk Tosun’un bir taraftar tarafından saha içinde tekmelenmesiyle devam etti. Medyascope Spor Servisi olarak, Türk futbolunda hafızalara yer edinmiş skandalları sizin için derledik. 

Türkiye Futbol Federasyonu binasına silahlı saldırıda bulunuldu

Tarihler 1 Eylül 2022’yi gösterdiğinde; Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Riva’daki binasına silahlı saldırıda bulunuldu. TFF Yönetim Kurulu’nun toplantısının yapıldığı saatlerde, Riva Tesisleri’nin hemen yakınından ateş açıldı. Toplantının yapılacağı ve başkanlık katının bulunduğu bölümü hedef alan saldırıda herhangi bir yaralanma olmadığı öğrenilirken, binaya beş kurşun isabet ettiği bildirildi. 

TFF’nin Riva’daki binasına ateş ettiği iddiasıyla savcılıkta ifadeleri alınan üç şüpheliden ikisi, “adam öldürmeye teşebbüs” suçuyla tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, bir şüphelinin tahliyesine karar verdi. Gasp Büro Amirliğinde ifade veren ve suçunu itiraf eden C. U. poliste verdiği ifadesinde “Olay sırasında çok alkollüydüm. Bu durumun etkisiyle havaya ateş ettim. Kesinlikle federasyon binasını ya da başka bir yeri hedef almadım. Olayın ardından çıkan karışıklıktan korkup otomobile binerek oradan ayrıldım. Yaptığıma çok pişmanım” dedi.

Galatasaray Adası’na silahlı saldırı

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Riva’daki merkezine ateş açılmasının ardından, 2 Eylül Cuma akşam saatlerinde Galatasaray Adası’na kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ateş açıldı. Galatasaray Kulübü’nden yapılan açıklamada, “Galatasaray Adası’na kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ateş açılmış. Herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmamıştır. Sadece bir cam kırılmıştır. Konuyla ilgili inceleme başlatıldı” ifadeleri kullanıldı.

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray Adası’nda yaşanan kurşunlanmayla ilgili, “Dün TFF bugün Galatasaray Adası, demek ki kişilerin Türk sporuyla sorunları var. Bu şekilde çözmeye çalışıyorlarsa böyle muvaffak olabileceklerini zannetmiyorum” dedi.

Ankaragücü taraftarından Cenk Tosun’a tekme

Beşiktaş’ın MKE Ankaragücü’nü Eryaman Stadı’nda 3-2yendiği maçın ardından ev sahibi ekibin tribününden bir kişi sahaya atlayıp Beşiktaşlı futbolculara saldırdı. Yaşananlar kamuoyunda şok etkisi yarattı. Şahsın tekmesi, Cenk Tosun’a geldi. Araya giren futbolcular, olayın büyümesini önledi ve güvenlik görevlileri saldırganı saha dışına çıkardı. Olaylar esnasında sahaya atlayan kişiye müdahale eden Josef de Souza, kırmızı kart gördü. Öte yandan Beşiktaş, Josef de Souza’nın kırmızı kartının iptali için TFF’ye resmi başvuru yaptı. 

Cenk Tosun, saldırı için “Şansına bir adım attım. Belki o adımı atmasam Salih’in beline o tekme gelecek ve futbol hayatı bitecekti” dedi. Salih ise “Sakatlanabilirdim, Josef bunu görünce taraftarı dışarı itti. Takımımın kaptanı ne yapacaktı!” diye konuştu.

Karanlık “Geçmiş”i hatırlayalım

Fenerbahçe takım otobüsünün kurşunlanması 

4 Nisan 2015 tarihi, Türk futbolunun kanayan yarası olmaya devam ediyor… 2014-2015 sezonunun 26. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Çaykur Rizespor’u 5-1 mağlup etti. Karşılaşma sonrası Trabzon Havalaanı’na dönmek için karayolu ile yola çıkan sarı-lacivertli kafileyi taşıyan otobüs, Trabzon’un Sürmene ilçesi yakınlarında saldırıya uğradı. Otobüs camı paramparça olurken, şoför ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Öyle ki Fenerbahçeli futbolcuların da içinde bulunduğu otobüs denize yuvarlanma tehlikesi yaşadı.

Ancak Türk futbolunun bu kara lekesi, yedi yıldır bir çözüme kavuşabilmiş değil. Yedi yıldır çözülemeyen silahlı saldırı sonrasında Fenerbahçe’den geçtiğimiz günlerde çok sert bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “4 Nisan 2015’te gerçekleşen ve failleri hala bulunamayan Futbol A Takımımızın otobüsünün kurşunlanarak oyuncularımızın, teknik heyetimizin ve kulüp personellerimizin canına kastedildiği olayın da aydınlatılmasını ve Türk adaletinin önüne çıkarılmasını beklediğimizi hatırlatmak istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Stadyumda hakem rehin alma

Trabzonspor ile Gaziantepspor, 28 Ekim 2015 tarihinde karşı karşıya geldi. 2-2 berabere biten Trabzonspor-Gaziantep maçı sonrası hakemlerin stattan çıkışına izin verilmedi. Çağatay Şahan, Adil Sinem, Cevdet Kömürcüoğlu, Kutluhan Bilgiç, Emre Altun ve Bahattin Şimşek’ten oluşan hakem heyeti, karşılaşma sona erdikten sonra yoğun güvenlik önlemleri altında hakem odasına gidebildi ve Trabzonsporlu yöneticiler, başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun talimatıyla 4 buçuk saat boyunca hakemlerin stattan çıkmalarını engelledi. Ayrıca bu sırada stat dışında bekleyen 500 civarında Trabzonspor taraftarı da Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemler aleyhine tezahürat yaptı. 

4 buçuk saatin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini aramasının ardından Hacıosmanoğlu, hakemlerin stattan çıkarılması talimatını verdi. Hakem Çağatay Şahan ve yardımcıları, çevik kuvvet polisleri eşliğinde polis otobüsüne bindirilerek stadyumdan çıkarıldı. Bu sırada stat dışındaki taraftarlar ellerindeki pet şişeleri ve taşları hakem heyetine fırlattı. Hacıosmanoğlu ise yaptığı açıklamada, bordo-mavili yöneticileri aradığını ve “Trabzon’un misafirperverliğini gösterin, çayını, kahvesini yemeğini ısmarlayın, sabaha kadar, ben gelene kadar o hakem, o stattan çıkmayacak” dediğini itiraf etti. Hacıosmanoğlu, aynı zamanda “Konuştuklarımın hepsinin suç olduğunu biliyorum. Onların karşılığında yatmasını da biliyorum. Ama benim ailem, onurlu ve köklü bir aile. Bana önce adamlığı, adam gibi yaşamayı ve adam gibi ölmeyi öğrettiler. Ben kadın gibi 100 sene yaşayacak yerde adam gibi bir sene yaşarım. Sonucunda ölüm de varsa bir gün yaşarım, ertesi gün ölürüm” ifadelerini kullandı.

Hakemlerin soyunma odasında 4 buçuk saat alıkonulmalarına ilişkin tazminat davası açıldı. Maçın yan hakemi Adil Sinem’in açtığı davada, dönemin Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ile birlikte kulübün 11 eski yöneticisi toplamda 47 bin 500 lira manevi tazminata mahkûm edildi. 

Ali Koç’un tribünden atlaması

Galatasaray, 2020-2021 sezonunun 23. haftasında Fenerbahçe’yi deplasmanda 3-1 mağlup ederek tarihi bir başarıya imza attı. Böylelikle sarı-kırmızılılar rakibini tam 20 yıl 2 ay sonra deplasmanda yenmiş oldu. 

Fenerbahçe, Kadıköy’de 20 yıl sonra Galatasaray’a mağlup olurken taraftarlar, başkan Ali Koç’a tepki gösterdi. Ali Koç, kendisine yapılan istifa tezahüratlarının ardından protokolden aşağıya atlayarak taraftarlarla karşı karşıya geldi. Daha sonra sağduyulu diğer taraftarlar araya girerek ortamı yatıştırmaya çalıştı. Bu arada Ali Koç’un kendi özel güvenlikleri de duruma müdahale etti.

Beşiktaşlı taraftarlar sahayı bastı

2013 yılında, Beşiktaş ile Galatasaray kozlarını paylaştı. Galatasaray’ın 2-1 önde olduğu derbi karşılamasının 90+3. dakikasında Felipe Melo’nun kırmızı kart görmesinin ardından ortalık bir anda karıştı. Melo’nun tribünlere doğru Galatasaray formasını göstermesi, siyah-beyazlı birkaç taraftarın sahaya girmesine neden oldu. Ancak sonrasında yeşil saha savaş alanına döndü…

Oyuncular ve hakemler, yaşananların ardından soyunma odasına gitti. Bu dakikadan sonra yüzlerce taraftar bir kez daha sahaya inerek koltuk ve sandalyelerle güvenlik güçlerine saldırdı. Çıkan olaylardan dolayı tamamlanmadan ertelenen derbide 12’si çocuk 67 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 67 kişi savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Trabzon’da hakem dövüldü

2015-2016 sezonunun 30. haftasında Fenerbahçe, Trabzonspor deplasmanına konuk oldu. Maçın 89. dakikasında Fenerbahçe’nin 4-0’lık üstünlüğü devam ederken Trabzonsporlu taraftarlar sahaya girdi. Bir taraftar maçın çizgi hakemi Volkan Bayarslan’a saldırdı. Olaylar sonrası hakem Bülent Yıldırım maçı tatil etti. Saldırıya uğrayan Hakem Volkan Bayarslan, “Aslında o darbeleri önlerdim. Ama kalbime tekme gelince yere düştüm. Nefesim kesildi.” dedi.

Trabzonspor kalecisi Onur Kıvrak, olaylar sonrası forması ve eldivenlerini bırakarak ‘Artık bitti’ dedi.

“Sulu Derbi”

Türk futbolunun iki lokomotifi Galatasaray ile Fenerbahçe, 19 Mayıs 2007 tarihinde karşı karşıya geldi. Şampiyon olarak Ali Sami Yen deplasmanına giden Fenerbahçe, ezeli rakibini 2-1 yenerken adeta yer yerinden oynadı.

Galatasaray taraftarları, maç boyunca sahaya atılmadık madde bırakmadı. Sahaya sürekli atılan pet su bardakları, karşılaşmanın uzun yıllar boyunca “Sulu Derbi” olarak anılmasına neden oldu. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.