Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Instagram, gençlerin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 405 milyon euro para cezasına çarptırıldı

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji şirketi Meta’ya ait sosyal medya platformu Instagram’ı, gençlerin ve çocukların gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 405 milyon euro para cezasına çarptırdı.

İki yıllık bir teftiş sürecinden sonra DPC, Instagram’ın Avrupa Birliği’nin (AB) Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ni (GDPR) ihlal ettiği sonucuna vardı. DPC’ye göre Instagram, gençlerin ve çocukların e-mail adreslerini ve telefon numaralarını kamuya açık şekilde sergiliyor. DPC tarafından verilen ceza, WhatsApp’ta GDPR’nin “ağır” ve “ciddi” ihlalleri nedeniyle Eylül 2021’de 225 milyon euro ve bu yılın mart ayında 17 milyon euro para cezasına çarptırılmasının ardından Meta’ya verilen en yüksek para cezası oldu.

Bir DPC sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, “Nihai kararımızı geçen cuma aldık. Böylece Meta 405 milyon euro para cezasına çarptırılmıştır” dedi. Instagram ise Eylül 2019’dan önce işletme hesaplarına kullanıcı iletişim bilgileri koyduğunu ve kurulum sürecinde kullanıcıları bilgilendirdiğini söyledi. 

“Instagram’da kullanıcıların gizlilik ayarlarında bariz bir düzensizlik var”

İngiltere’de veri danışmanı olarak çalışan Caroline Carruthers, Instagram’ın gençlerin ticari hesaplar açmasına izin verirken gizlilik sorumluluklarını düşünmediğini ve platformun, kullanıcıların gizlilik ayarlarında “bariz bir özensizlik” gösterdiğini savunuyor. Instagram artık 18 yaşından küçük kullanıcılar platforma katıldığı zaman hesaplarını otomatik gizli olarak ayarlıyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.