Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’den Milli Göç Doktrini – Akşener: “Mülteciler konusunda öfkenin odaklanacağı yer Erdoğan ve AK Parti”

Kamera & Kurgu: Barış Yalınkılınç

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Mültecilere, göçmenlere, kaçaklara, sığınmacılara, müracaatçılara kızabiliriz ama o öfkenin odaklanacağı yer sayın Erdoğan ve AK Parti iktidarıdır. 1 Eylül 2026’da, iktidarımızın üçüncü yılının sonunda tüm Suriyeli sığınmacıları memleketlerine kavuşturmuş olacağız” diye konuştu.

İYİ Parti, mülteci, göçmen ve sığınmacılara yönelik Göç Doktrini ve Stratejik Eylem Planı”nı açıkladı. “Kararlı ve planlı geri dönüşe az kaldı” sloganıyla Ankara’da yapılan toplantıda konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, şunları söyledi:

“Mültecilere, göçmenlere, kaçaklara, sığınmacılara, müracaatçılara kızabiliriz ama o öfkenin odaklanacağı yer sayın Erdoğan ve AK Parti iktidarıdır. Artık sığınmacılar için kaynak ülke Suriye, hendek ülke Türkiye, hedef ülkeler Avrupa haline gelmiş durumda. Ülkemizi hendek haline getiren Erdoğan ve AK Parti’den, sandıkta, demokrasiyle hesap sorulmalıdır.”

Üç yıl

“İYİ Parti iktidarında Suriyeli ve diğer uyruklu sığınmacılar ve kaçak göçmenler sorununun çözümü için uygulayacağımız stratejinin temelinde insani değerlere ve uluslararası hukuka uygun olarak, bölge ülkeleri ve hedef ülkelerle yardımlaşma içinde tehdidin büyümesini önlemek, işlemleri hızlandırmak ve geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacıların her şartta ve mümkün olan en makul sürede -biz bunu üç yıl olarak ön görüyoruz- ülkelerine dönmesini sağlamak hedefimiz yer alıyor. 1 Eylül 2026’da, iktidarımızın üçüncü yılının sonunda tüm Suriyeli sığınmacıları memleketlerine kavuşturmuş olacağız.”

“Göç konusunda uyarılmıştım”

Akşener, İçişleri Bakanı olduğu Kasım 1996’da dünyadaki göç hareketliliği ve Türkiye’nin geçiş bölgesi olmasın ilişkin bakanlığın üst düzey yetkilileri tarafından bilgilendirildiğini dile getirdi. O dönem, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) girme çabasına rağmen, göçmenler konusunda esneklik göstermemesi konusunda uyarıldığını söyleyen Akşener, “Bu konuda esnek davranmak, ülkeyi hendek haline getirmekti. Sayın Erdoğan’ın iş başına geçmesiyle bu bilgilendirmeler ortadan kalkmış çünkü futboldan, dış politikaya, tıbbiyeye, her konuda her şeyi bilen bir zat-ı muhteremle karşı karşıyayız” diye konuştu.

“Sığınmacıların gönderilmesine ilişkin doktrini olan tek siyasi parti”

İYİ Parti’nin sığınmacılar ve kaçak göçmenlerle ilgili önerilerinin, sınır güvenliği, geri dönüş, önleyici göç, uluslararası göç ve mutabakat ilkelerine dayandığını söyleyen İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Mehmet Tolga Akalın, “Milli Göç Doktrini”ni açıkladı. Akalın, İYİ Parti’nin “Türkiye’de sığınmacıların ve kaçak göçmenlerin geri gönderilmelerine ilişkin doktrini olan tek siyasi parti” olduğunu söyledi.

İklim kriziyle dünyadaki göç hareketliliğinin artacağına dikkat çeken Akalın, Türkiye’nin Afrika ülkelerinin hedefi haline geldiğini ve 110 milyon kişinin iklim göçmeni olmasının beklendiğini belirtti. 

“SADAT ve ASSAM ile Türkiye’nin demografik yapısını değiştirme hedefi”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izlediği siyasetin “Türk devletinin ‘ulus devlet’ niteliğini, Türk milletinin ‘Türklük’ vasfını tahrif etme amacı taşıdığını” söyleyen Akalın, şöyle konuştu:

“İktidarla işbirliği içinde olan paramiliter örgüt SADAT ve onun düşünce kuruluşu ASSAM’ın yayımladığı anayasa taslağı incelendiğinde Türkiye’nin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik hedefler daha sarih bir biçimde anlaşılabilir. Bu taslakta, başkenti İstanbul, resmi dili Arapça, adı Asrika olan yeni bir rejim öngörülmüştür.”

“Çözüm yolunun mahiyeti ne olursa olsun”

Akalın, “Uluslararası şartlar ve çözüm yolunun mahiyeti ne olursa olsun, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü ve Suriye’nin kuzeyindeki PKK/YPG yapılanmasının tasfiyesi hedefi her hal ve şartta icra edilecektir” dedi. Belirlenen önceliklere göre geri dönüş takvimini açıklayan Akalın, 1 Eylül 2026’ya kadar 3 milyon 654 bin 257 sığınmacının ülkelerine döneceğini söyledi. Akalın “öncelikliler”i şöyle açıkladı: 

“Birinci öncelikli aileler, Türkiye’de çocuğunun eğitimi devam etmeyen, çalışmayan, Suriye’de evleri zarar görmemiş aileler. İkinci öncelikli aileler, Türkiye’de çalışan ve çocuğunun eğitimi devam eden, Suriye’de evleri az zarar görmüş ve bir yıl içinde evleri onarılan aileler. Üçüncü öncelikli aileler ise Suriye’de ev ve yaşam alanları zarar görmüş, başkasına verilmiş olup, Suriye Devletinin yer göstereceği aileler ile dezavantajlı (ileri yaşlı, bakıma muhtaç ve ağır engelli) aileler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.