Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus gazeteci Ivan Safranov, “vatana ihanet” suçundan 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Rus gazeteci Ivan Safronov, devlet sırlarını öğrenerek yabancı ülkelerle paylaştığı iddia edilerek “vatana ihanet” suçuyla 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Rus gazeteci Ivan Safronov, dün (5 Eylül) vatana ihanet suçlamasıyla 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararın duyurulmasının ardından Safronov’un arkadaşları ve destekçileri, mahkeme önünde toplanarak kararı protesto ettiler.

Kommersant ve Vedomosti’nin eski savunma muhabiri Safronov, mahkemede gizli delillerle yargılandı. 

Rus yetkililer Safronov’u, Rusya’nın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyesi devletler ve Ortadoğu ülkeleri arasındaki askeri-teknik işbirliği hakkında çok gizli bilgileri toplarken yakaladıklarını iddia etti. İddianamede Safronov’un Rusya’nın Ortadoğu’da silah satışlarıyla ilgili devlet sırlarını Çekya istihbarat servisiyle paylaştığı belirtiliyor.

Ivan Safranov

Açık kaynaklardan toplanan veriler delil olarak gösterildi

Araştırmacı gazetecilik konusunda uzmanlaşmış bir bağımsız medya kuruluşu Proekt’in paylaştığı bazı dava dosyalarına göre bu iddialara yönelik delil olarak Safronov’un yazılarında kullandığı kamuya açık veriler gösterildi.

Görgü tanıklarına göre Safronov, soruşturma sırasında “suçunu” itiraf etmesi için büyük baskı altına alındı. Son duruşmada ise savcı, suçunu itiraf etmesi halinde kendisine 12 yıl hapis cezası önermeyi teklif etti. Safronov’un iddiaları tekrardan reddetmesi üzerine savcı, 24 yıl hapis cezası istedi.

“Cezaevinde oturmak kaderimse cezamı onur ve haysiyetle çekeceğim”

Rusya’da bağımsız medya kuruluşlarının çoğu Safronov’un serbest bırakılmasını talep ettikleri bir bildiri imzaladı. Gazeteciler bildiride, “Bu kararın haksız ve siyasi amaçlı olduğuna inanıyoruz. Gazetecilik, suç değildir” dedi.

Ivan Safranov

Safronov, mahkumiyet kararından önce mahkemeye verdiği son ifadede şunları söyledi:

“Bütün dünya, bir gazeteciyi haber yazdığı için hapse atmak istediğinizi görecek. Suçlu kararı vermek, ifade özgürlüğüne sonsuza kadar olmasa da uzun süre son vermek demektir çünkü konuşmak, özgürlük olmayacak. Hapishanede oturmak kaderimse cezamı onur ve haysiyetle çekeceğim.”

Kaynak: GuardianReuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.