Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arnavutluk, İran’la tüm diplomatik bağlarını koparma kararı aldı

Arnavutluk, geçtiğimiz temmuz ayında ülkede gerçekleşen siber saldırılardan İran’ı sorumlu tutarak tüm diplomatik bağlarını kopardı.

Arnavutluk, ülkede geçtiğimiz temmuz ayındaki siber saldırılardan İran’ı sorumlu tutarak diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama konuya ilişkin, “Hükümet, acil bir şekilde İran’la tüm diplomatik bağlarını koparma kararı aldı” dedi.

Haftalarca süren bir teftiş sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de yardımıyla siber saldırının arkasında İran’ın olduğu ileri sürüldü. Reuters’a göre saldırı, 15 Temmuz’da yapıldı. ABD, Arnavutluk’un kararını destekledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, “ABD, bir NATO müttefikinin güvenliğini tehdit eden ve siber güvenlik için rahatsız edici bir emsal teşkil eden eylemlerden İran’ı sorumlu tutmak için daha fazla adım atacak” açıklamasında bulundu. ABD hükümeti, bu saldırıyı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olarak niteledi.

Arnavutluk, İranlı diplomatlara ve büyükelçilik çalışanlarına ülkeyi terk etmeleri için 24 saat verdi. İran Büyükelçiliği’nden ise henüz bir yanıt gelmedi.

Ne olmuştu?

Arnavutluk, hükümete ait internet sitelerini de etkileyen bir siber saldırıya uğramıştı. Hükümet yetkilileri, saldırının başka bir ülke tarafından yapıldığını düşündüklerini belirtmişti.

ABD, saldırının arkasında hangi ülkenin olduğunu bulabilmek için sürecin takipçisi olacağını söylemişti.

Arnavutluk ve İran’ın arası 2014’ten bu yana gergindi

Arnavutluk ve İran arasındaki ilişkiler, Arnavutluk’un 2014’te İran hükümeti karşıtı İran Halk Mücahitleri Örgütü üyesi üç bin kişiyi ülkeye kabul etmesinden sonra gerilmişti. Arnavutluk daha önce de İranlı ajanların örgüt üyelerine planlı saldırılarını önlediğini açıklamıştı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.