Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“HDP’ye bakanlık verilmesi” tartışması Diyarbakır’da nasıl yankılandı: “Kürtlerin iradesini yok sayarak nasıl oy isteyeceksiniz?”

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in, “HDP’ye bakanlık verilebilir” sözleriyle başlayan ve İYİ Parti’nin, “HDP ile masaya oturmayız” söylemi ile devam eden tartışmaları, Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerine ve siyasetçilere sorduk. STK temsilcileri ve siyasetçiler, bu tür tartışmaların bölgede rahatsızlık yarattığını, altı milyon insanın oyunu alan bir partinin yok sayılamayacağını belirtti. İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu ise partilerinin daha önce MHP ile şimdi ise HDP ile çarpıştırılmak istendiğini, İYİ Parti’nin Kürtleri incitecek bir söyleminin olmadığını ifade etti.

Medyascope, CHP’li Tekin’in bir televizyon programında dile getirdiği, “HDP’ye bakanlık verilebilir” sözlerinden sonra, altılı masada yer alan ve Millet İttifakı’nda CHP’nin ortağı olan İYİ Parti’de başlayan “HDP’nin olduğu masada olmayız” tartışmasının Diyarbakır’daki yankılarını STK temsilcileri ve bazı siyasî parti temsilcilerine sordu. Tekin’in söylemini olumlu karşılayan, İYİ Parti’nin tepkisinin ise yersiz ve insanları kutuplaştırıcı olduğunu belirten STK temsilcilerinin görüşleri şöyle:

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren: “İYİ Parti’nin, ‘Yönetimde söz sahibi olamaz’ söylemi rahatsız edici”

“Siyasette bu tür tartışmaların, hele seçim öncesi yapılması ve bir siyasi partinin ülkenin yönetiminde yönetsel kademe yer alamayacağına dair beyanlarda bulunulması bölgede ciddi rahatsızlık yaratıyor. Hangi siyasi partiye ilişkin olursa olsun yönetsel kademede sorumluluk alamayacağına dair düşünce, fikir ve söylemler kutuplaşma dilini yaratıyor. Bu söylemleri doğru bulmuyoruz. Nihayetinde HDP legal bir siyasi parti ve Meclis’in üçüncü büyük partisidir. Aynı zamanda altı milyonun üzerinde oy almış bir siyasi partidir. Yıllardır Kürtlerin ülkenin yönetim kademesinde ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı duygusunu hepimiz iyi biliyoruz. Ülkeyi yönetme adına, söz sahiplenme adına yeltenemeyeceği ve bu hakkı olmadığına gibi söylemleri rahatsız edici buluyor ve kınıyoruz. Bu ayrıştırıcı dil Kürtler’de ciddi anlamda rahatsızlık yaratacaktır.”

Siyasetçi Altan Tan: “Devlet, iktidar ve muhalefetin HDP konusunda bir karar vermesi lazım”

“Hem iktidarın hem muhalefetin hem de devletin HDP ile ilgili artık nihai bir karar vermesi lazım. Bu parti meşru mu, gayrimeşru mu, bunun kararını vermesi lazım. Eğer meşru değilse, her türlü ilişkiyi kesmeleri ve cezalandırmaları gerekir. Eğer meşru ise – ki şu anda tabii ki meşru bir partidir, bana göre her türlü ilişki kurulabilir – böyle kabul edilip artık vebalı muamelesi gösterilmeyerek sistem bunu kendi içinde kabul etmelidir. HDP hukuken de meşru bir parti olup bunlara 2015’te ilk bakanlıklar AKP döneminde seçim hükümetinde verilmiştir. AKP, HDP’ye üç bakanlık verdi, birini kabul edilmediği için iki bakanlığı HDP yaptı. Şu anki tartışmalar demagojik tartışmalardır. Şu an HDP’nin oyunu almadan muhalefet ve iktidar cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamaz. Bir yandan ‘Gel bana altı milyon oy ver’ diyeceksin, diğer yandan ‘Sana bir gofret ve lolipop bile vermeyeceğim’ diyeceksin. Bu büyük bir çelişkidir. Tamamen polemiğe açık garabetlerle dolu bir söylem içerisindeyiz. Altı milyon oyunu neyin karşılığında, niye versin sana, bu konuda netleşmek lazım.”

Altan Tan

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya: “HDP ile oturmam demek, Kürt sorunundan kaçınmak demektir”

“Sonuçta siyaseten iki siyasi partinin anlaşamaması, bir arada durmaması siyasette olan bir şeydir. Burada sorunun doğru ortaya konulması lazım. Maalesef İYİ Parti’den dönem dönem yapılan bu tür açıklamalar, HDP ile oturmamaktan çok, Kürt sorununa uzak duran ve güvenlikçi politikayı destekleyen bir açıklama olarak okunuyor. Sadece HDP’nin politikasını aşıp Kürt sorununa uzak durmak ve güvenlik politikası ile çözmek, çözüm getirmemek, cumhuriyetin kuruluşundun bu yana izlenen ret politikasına benzer Kürdü Türkleştirmek gibi bir politika olarak algılanıyor. Aynı masada oturulmayabilir ama Kürtlerin yüzde 80’nin oyunu alan bir parti ile müzakere masasında bile görüşmekten kaçınmak Kürt sorununa uzun durmak demektir. Siyaseten bir arada durmayabilirsiniz ama Kürtler ile ilgili politika geliştireceksiniz. Bunu da yapmıyorsa klasik milliyetçi Türk partisinden çok farkı kalmaz. İYİ Parti iktidara aday olmak istiyorsa milliyetçi politikalardan uzaklaşıp merkez sağa oturması, muhafazakâr ve liberal Kürtler’den oy alması lazım. Bunun için Kürt sorununda bir politikası olması lazım. Dışlayan politika ile iktidar olamaz ve Kürtler’den oy alamaz.”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen: “Böylesi marjinal söylemlerin gereği yoktur”

“Altı milyondan fazla insanın oy verdiği bir siyasi partiyi yok hükmünde saymak pek makul bir tavır olmadığı gibi ihtiyaç duyulan demokratik olgunluğa da yakışmamaktadır. Ülkenin böylesi karanlık zamanlardan geçtiği dönemlerde ötekileştirilen bir siyaset dilinin kimseye faydası olmayacaktır. HDP ile ittifak yapılmaması ile meşru bir siyasi partiyi tümden yok hükmünde saymak ayrı şeylerdir. Bugün, iktidarın bile yeri geldiğinde görüştüğü, siyaset belirlediği bir zamanda böylesi marjinal söylemlerin gereği yoktur.”

Cihan Ülsen

DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen: “Yüzde 15 oy alan partiyi kimsenin ‘Muhatap almam’ deme şansı yoktur”

“Bu ülkede yüzde 15 oyu olan partiyi kimsenin ‘muhatap almıyorum’ deme şansı yoktur. Bu sadece HDP’ye değil aynı zamanda Kürtlere yönelik bir hakaret olarak kabul edilebilir. Demokrasilerde böyle bir durum yoktur. Nasıl Meral Akşener aldığı oy ile oylarını aldığı insanları temsil ediyorsa aynı şey HDP için de geçerlidir. Eğer ülkeyi yönetmeye ve sorunları çözmeye talipseniz, HDP ile masaya oturulması gerekiyorsa oturulacaktır, bakanlık verilmesi gerekiyorsa verilecektir, hatta bakanlık verilmez, alınır. Bu tür ayrıştırıcı söylem ve tartışmaları doğru bulmuyoruz.”

DİSK Bölge Temsilcisi Hasan Eroğlu “Tartışmalar rahatsız edici boyutta”

“Gürsel Tekin’in açıklamasından sonra yapılan tartışmalar rahatsız edici boyutta. Altı milyon seçmenden bahsediliyor ve bu seçmen ve HDP’nin kilit parti olduğu söyleniyor. Ama altı milyon seçmenin iradesi yok sayılıyor. Bunu ne AKP’nin ne de altılı masanın yok sayma ve görmeme lüksü yoktur. Herkes topu taca atıyor. Altılı masa daha cesur davranmalı. İYİ Parti’den çatlak sesler çıkması beklenen bir durumdu. Yarın HDP çıkıp ‘Hiçbirinize de destek vermiyorum’ dese bunlar nasıl seçimi kazanacak. AKP de, altılı masada da bu gerçeği görmezden gelemez. Bu söylem ve tartışmalar bölge halkını rahatsız ediyor. Bölge insanının rahat bir nefes alması için bir iktidar değişikliği şart.”

İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu: “İYİ Parti Kürtleri incitecek bir söylemde bulunmamıştır”

“Genel Başkanımız nezdinde ilk günden bugüne çizgimiz ve duruşumuz nettir. HDP üzerinden siyaset yapma niyetimiz yoktur. AKP bunu zaman zaman irdeliyor. Bizi daha önce MHP ile şimdi ise HDP ile çarpıştırıyorlar. Bu partimizin kilit rol oynamasından kaynaklanıyor. HDP kilit parti diyorlar ama doğru değil, bu ülkede kilit parti şu anda İYİ partidir. Belediye başkanlarının kazanılmasında da partimiz büyük rol oynadı. İYİ Parti yükselişte ve iktidara yürüyor. Yapılan bakanlık değerlendirmesi CHP’nin kendi görüşüdür. Görüşümüz ve duruşumuz ilk günden beri nettir. İYİ Parti Kürtleri incitecek hiçbir söylemle bulunmamıştır. Ama HDP ülkeyi gerecek politikalar ve söylemler geliştirdi. Türkiye’nin her yerinde sevilen ve sayılan Demirtaş, bugün AKP ve İYİ Parti’nin değil, kendi partisinin ve biraz da CHP’nin katkısı ile cezaevindedir. HDP siyasi, legal bir partidir. HDP kendini sürekli bir yere çekmeye çalışıyor. Ankara’dayım, il başkanları toplantısında; komşumun, AKP’li, HDP’li, CHP’li, MHP’li olduğunu söyledim ve ‘Yani bu binadan göç mü edelim yoksa komşuluk mu edelim’ dedim. Genel Başkanımız, ‘Bizim için TC kimliği taşıyan herkes birinci derece söz sahibi vatandaşımızdır. Etnik aidiyet yaparken ırkçılık yapmış oluruz’ dedi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.