Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’nın Haarlem şehri iklim değişikliği sebebiyle et reklamlarını yasaklamaya hazırlanıyor

Hollanda’nın Haarlem şehri, iklim değişikliği sebebiyle et reklamlarını kamusal alanda yasaklamaya hazırlanıyor. Yasağın 2024 yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hollanda’nın Haarlem kenti, et tüketiminin iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle et reklamlarını geniş biçimde kapsayan bir reklam yasağı uygulamaya hazırlanıyor. Söz konusu yasağın 2024 yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hollanda’nın Yeşiller Partisi (GroenLinks) tarafından gündeme getirilen yasa taslağı, sektörün tepkisini çekmişti. Bazı vatandaşlar yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunmuştu.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre hayvancılık faaliyetleri, metan da dahil olmak üzere insanlar tarafından üretilen sera gazlarının yüzde 14’ünü oluşturuyor.

Hollandalı gazeteci ve Haarlem’de GroenLinks Kent Meclisi Üyesi Ziggy Klazes konuyla ilgili şunları söyledi:

“Et, çevre için çok zararlı. İnsanlara hem iklim değişikliğinin olduğunu söyleyip hem de onun bir parçası olan ürünleri almalarını teşvik edemeyiz.” 

160 bin kişilik kentin yönetimi, yapay etlerin yasağa dahil edilip edilmeyeceğine dair ise henüz karar vermedi.

Et endüstrisi sert tepki gösterdi

Et endüstrisi, söz konusu yasağa sert tepki gösterdi. Et Sektörü Merkez Örgütü’nden bir sözcü, “Otoriteler insanlara onlar için neyin iyi olup olmadığını söyleme konusunda çok ileri gittiler.” dedi.

Sağcı BVNL partisi ise kararı “girişimcilik özgürlüğünün kabul edilemez bir ihlali” olarak nitelendirdi ve yasağın domuz çiftçileri için ölümcül olacağını savundu. BVNL’den Haarlem Kent Meclisi Üyesi Joey Rademaker, “Siyasi motivasyonlarla reklam yasaklamak neredeyse diktatörce bir şey” dedi.

Hollanda’nın istatistik kurumuna göre halkın yüzde 95’ten fazlası et tüketiyor.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam ve Lahey kenti iklim değişikliğine etkileri sebebiyle fosil yakıt ve havacılık reklamlarını yasaklamıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.