Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere: Başbakan Liz Truss kabinesini açıkladı, en önemli dört bakanlıkta beyaz erkek yok

İngiltere’de Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti liderliğine seçilen ve Kraliçe 2. Elizabeth tarafından kabineyi kurmakla görevlendirilen yeni Başbakan Liz Truss, kendisine en yakın ve sadık müttefiklerini önemli koltuklara getirdi. Truss ayrıca, İngiltere’de ilk kez dört önemli bakanlık koltuğunda beyaz bir erkeğin olmadığı bir kabine kurdu. 

İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss, kendisinin en yakın müttefiklerini kabinedeki en önemli koltuklara getirdi. İngiltere’de ilk kez Truss, beyaz bir erkeğin en önemli dört bakanlık koltuğunda olmadığı bir kabine kurdu.

Ülkede en önemli bakanlıklar arasında büyük devlet dairesi, maliye bakanlığı, içişleri bakanlığı ve dışişleri bakanlığı bulunuyor. Maliye Bakanlığı koltuğuna Kwasi Kwarteng, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna James Cleverly, İçişleri Bakanlığı koltuğuna ise Priti Patel’in yerini alarak Suela Braverman getirildi. Truss’ın en yakın arkadaşlarından biri olarak bilinen Thérèse Coffey ise Başbakan Yardımcısı ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı oldu.

Hazine ve dışişleri bakanları ilk kez siyah

Kwasi Kwarteng, İngiltere’nin ilk siyah maliye bakanı; James Cleverly ise İngiltere’nin ilk siyah dışişleri bakanı oldu. Muhafazakâr Parti son yıllarda parlamentoya etnik çeşitliliği sağlayacak yönde adaylar öne sürüyor ve böylece kabinede etnik çeşitlilik olması için de baskı kuruyor. Ancak partinin çeşitlilik kampanyasına rağmen Muhafazakâr Parti milletvekillerinin yalnızca dörtte biri kadın ve yüzde altısı azınlık kökenli.

Kwasi Kwarteng

Bununla birlikte, iş dünyasının üst kademeleri, yargı, kamu hizmeti ve ordunun tümü hâlâ ağırlıklı olarak beyaz. Seçim kampanyası boyunca Truss’ın rakibi Rishi Sunak’ı destekleyenlerin hiçbiri ise kabinede kalmayacak veya arka sıralara gönderilecek. Truss’ın basın sekreteri ise değişiklerin “Muhafazakar Parti’yi birleştireceğini” söyledi.

Eski bakanın eşi Truss’a “embesil” dedi

Eski Gazi İşleri Bakanı Johnny Mercer’in eşi Felicity Cornelius, Mercer’in görevden alınmasından sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Truss’a “embesil” dedi.

Cornelius ayrıca paylaşımında kabine sisteminin insanlara çok kötü davrandığını belirtti. Mercer ise Truss’ın kendisini görevden almasından ötürü hayal kırıklığına uğradığını söyledi ancak başbakanın “destekçilerini ödüllendirmeye hakkı olduğunu” kabul etti.

Kaynak: BBC, Reuters, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.