Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) yaptığı bir araştırmaya göre Rusya, Ukrayna işgalinin başlamasının ardından fosil yakıt ihracatından toplam 158 milyar euro gelir sağladı. Böylece Moskova, petrol ihracatından elde ettiği gelirle işgalin 100 milyar euroluk maliyetini geride bıraktı. Rapora göre Türkiye, savaş sırasında Rusya’dan en çok fosil yakıt ithal eden üçüncü ülke konumunda.
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) araştırmasına göre Rusya, Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından fosil yakıt ihracatından toplam 158 milyar euro gelir elde etti. Ukrayna savaşının ise Rusya’ya maliyetinin ise yaklaşık 100 milyar euro olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’nın fosil yakıt tedariğinin yüzde 54’ünü temsil ediyor. Böylece AB ülkeleri Rusya’ya yaklaşık 85 milyar euro değerinde bir kazanç sağladı. Türkiye ise Rusya’dan fosil yakıt ithalatında üçüncü sırada yer alırken, fosil yakıtın 10,7 milyar euroluk bölümünü ithal etti.
Fosil yakıt ihracatı, Rusya’nın federal bütçesine 43 milyar euro değerinde bir katkıda bulundu.
Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatı işgal öncesine göre yüzde 30 arttı
Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatı son altı ayda işgal öncesi döneme göre yüzde 30 arttı.
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) raporlarına göre haziran sonunda Rusya, Türkiye’nin petrol ithalatında Irak’tan sonra ikinci sırada yer aldı. Türkiye, tüm fosil yakıt ithalatının yüzde 34’ünü Irak’tan; yüzde 32’sini ise Rusya’dan yaptı.
Türkiye, ocakta ise fosil yakıt ithalatının yüzde 32’sini Irak’tan; yüzde 27’sini ise Rusya’dan yapmıştı.
AB ülkeleri arasında en büyük ithalatçı Almanya
AB içinde en büyük ithalatçı ise 19 milyar euro hacmiyle Almanya olarak kayıtlara geçti. Almanya’yı ise 11 milyar dolar hacmiyle Hollanda izliyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Rusya’nın fosil yakıt ihracatı, işgalin başlamasının ardından yüzde 18 oranında düştü
CREA’nın analizine göre Rusya’nın fosil yakıt ihracatı ağustosta toparlandı. Rusya’nın fosil yakıt ihracat hacmi haziranda en düşük oranını görmüştü. Ancak Rusya’nın ihracatı, işgalin başlangıcındaki seviyeye kıyasla yüzde 18 düştü.
Rus fosil yakıt ihracatındaki azalma, Rusya’da günlük 170 milyon euro gelir kaybına neden oldu.
Kaynak: CREA
Derleyen: Burak Siperli