Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. İngiltere’nin en uzun tahtta kalan hükümdarı Kraliçe Elizabeth, doktorların sağlığı hakkında kaygılanmasının ardından İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde tıbbi gözetim altına alınmıştı. Elizabeth’in ölümünün ardından Galler Prensi Charles, İngiltere’nin yeni kralı oldu.

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, İskoçya’daki Balmoral Sarayı’nda hayatını kaybetti. Buckingham Sarayı’ndan paylaşılan açıklamada, “Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde hayatını kaybetti” ifadeleri kullanıldı. Kral Charles ve eşi Camilla’nın bu gece Balmoral’da kalacağı, yarın ise Londra’ya dönecekleri de belirtildi.

“Sevilen bir hükümdarın ve çok sevilen bir ailenin yasını tutuyoruz”

Kraliyet Ailesi tarafından İngiltere Kralı Charles adına bir açıklama paylaşıldı:

“Sevgili annem, majesteleri Kraliçe’nin ölümü benim ve ailem için çok üzücü bir an. Yokluğu derinden hissedilecek. Sevilen bir hükümdarın ve çok sevilen bir annenin vefatının derin yasını tutuyoruz.”

“Tanrı Kral’ı korusun”

Başbakan Liz Truss da Downing Street’in önünden yaptığı açıklamada, Kraliçe’nin ölümünün “İngiltere ve dünya için büyük bir şok” olduğunu söyledi. Kraliçe’nin kendisi için kişisel bir ilham kaynağı olduğunu ifade eden Truss, “Kraliçe, İngiltere’nin ihtiyaç duyduğu istikrar ve gücü sağladı. Bu ruh devam edecek” dedi.

İngiltere halkının Kral Charles’a sadakat ve bağlılığını sürdüreceğinin altını çizen Truss, sözlerini şöyle noktaladı: “Tanrı Kral’ı korusun.”

Elizabeth’in ölümünün ardından Buckingham Sarayı’ndaki bayraklar yarıya indirildi.

“Bir hükümdardan fazlasıydı”

Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından birçok devlet ve hükümet başkanı taziye mesajı yayımladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, Elizabeth’in ölümün ardından paylaştıkları mesajında, “Kraliçe Elizabeth bir hükümdardan fazlasıydı, bir devri tanımladı” ifadesini kullandı.

Türkiye’den ilk taziye mesajı ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Elizabeth’in vefatından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve “Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Yaşamının son gününe kadar çalışan, nice tarih olayına ve dünyadaki değişimlere tanık olan değerli devlet insanını saygıyla anıyor, Kraliyet Ailesi ile Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan Kılıçdaroğlu, aynı mesajı İngilizce olarak da paylaştı.

Kılıçdaroğlu’nun ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da şu mesajı yayımladı:

“Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını bugün üzüntüyle öğrendim. Kraliyet Ailesi ile dost ve müttefik Birleşik Krallık halkı ve hükûmetine en içten taziyelerimi sunuyorum.”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Yair Lapid, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Aliv, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, eski ABD Başkanı Barack Obama ve George W. Bush, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından taziye mesajı yayımladı.

Tıbbi gözetim altına alınmıştı

Buckingham Sarayı, doktorların bu sabahki muayenesinin ardından Kraliçe Elizabeth’in tıbbi müşahede altına alındığını açıklamıştı. Saraydan yapılan açıklamada ailesinin de durumu hakkında bilgilendirildiği kaydedilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı:

“Bu sabah yapılan ayrıntılı değerlendirmenin ardından doktorlar, majestelerinin sağlığı konusunda endişeli ve tıbbi gözetim altında tutulmasını tavsiye ettiler. Kraliçe Elizabeth rahat ve Balmoral’da kalıyor.”

Ailesi yanına gitmişti

Buckingham’dan paylaşılan açıklamanın ardından Kraliyet Ailesi üyeleri de Balmoral’a doğru yola çıkmışlardı. Kraliçe’nin büyük oğlu ve tahtın varisi Prens Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla Balmoral’a gitmişti. Kraliçe’nin tek kızı Prenses Anne, York Dükü Prens Andrew ve Wessex Kontu Prens Edward de Balmoral’a giden isimler arasındaydı.

Öte yandan Charles’ın büyük oğlu Cambridge Dükü William de İskoçya’ya gitti. Kraliyet Ailesi ünvanlarından vazgeçerek Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) taşınan fakat şu an Almanya’da bulunan, Prens Harry ve eşi Meghan da İskoçya’ya doğru yola çıkmışlardı.

Balmoral Kalesi, Kraliçe Elizabeth’in en sevdiği konutlardan biriydi

Kraliçe uzun süredir sağlık sorunları yaşamaktaydı

Temmuz ayından beri Balmoral’da kalan Kraliçe Elizabeth, doktorlarının tavsiyesi üzerine dünkü toplantısını iptal etmişti. Uzun süredir sağlık sorunları yaşadığı belirtilen Kraliçe, 6 Eylül Salı günü Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri seçilen Liz Truss’u Balmoral’da ağırlamış ve kendisini başbakan olarak atamıştı. Normalde Kraliçe Elizabeth, 70 yıllık devlet başkanlığı süresinde yeni başbakanları Londra’daki Buckingham Sarayı’nda kabul etmiş fakat bu sefer sağlık sorunları nedeniyle bu tören Balmoral Kalesi’nde yapılmıştı. Kraliçe’nin Liz Truss ile bir araya geldiği an çekilen fotoğraf ise sosyal medyada gündem olmuştu.

Kraliçe Elizabeth şubat ayında da koronavirüse yakalanmıştı. Hastalığının ardından Royal London Hastanesi’ndeki “Kraliçe Elizabeth” biriminin açılışına video konferans yöntemiyle katılan Kraliçe, yaşadığı deneyimi şöyle anlatmıştı: “İnsanı çok yorgun ve bitkin bırakıyor değil mi? Korkunç bir salgın. İyi sonuçları yok.”

Kraliçe öldüğünde neler olacak?

21 Nisan 1926’da Mayfair’de doğan ve babası VI. George’un vefatının ardından tahta geçen (1952) II. Elizabeth, İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı. Peki öldüğünde neler olacak? Tahta kim geçecek ve Kraliçe nereye defnedilecek?

Kraliçe Elizabeth ve eşi Philip

Kraliçe II. Elizabeth’in vefat haberinde uygulanacak yas prosedürünün ismi Londra Köprüsü Operasyonu. 3 Kasım 2021’de Politico’da yayımlanan habere göre Kraliçe’nin vefatının ardından başbakana “Londra Köprüsü yıkıldı” mesajı iletilecek ve 10 gün sürecek olan prosedür devreye girecek.

Kraliçe’nin tabutu, Balmoral’dan Londra’ya kraliyet treniyle taşınacak. Eğer trenle taşıma mümkün değilse tabut uçakla transfer edilecek, başbakan ve bakanlar tabutu karşılamak için bir resepsiyona katılacak. Daha sonra Buckingham Sarayı’na getirilip katafalka konulacak tabut, üç gün boyunca günde 23 saat halk tarafından ziyaret edilebilecek.

Kraliyet ailesinin web sitesi, Kraliçe’nin ölümünü doğrulayan kısa bir açıklamayla siyah renge çevrilecek. İngiliz hükümetinin “gov.uk” uzantılı web siteleri ve hükümet kurumlarına ait tüm sosyal medya hesaplarında siyah bantlara yer verilecek. Acil olmayan içerik yayımlanmayacak ve retweet’ler hükümetin iletişim başkanı tarafından onaylanmadıkça yapılamayacak. Devam eden süreçte de Galler Prensi Charles kral ilan edilecek. Kraliçe Elizabeth daha önce yaptığı açıklamada Cornwall Düşesi Camilla’nın da kraliçe ünvanı alması istediğini açıklamıştı.

Kraliçe Elizabeth ve Camilla

Devlet cenaze töreni, Kraliçe’nin ölümünden 10 gün sonra gerçekleştirilecek ve ulusal yas günü olarak ilan edilecek. Yas günü, resmi tatil olmayacak ancak hafta içi günlere denk gelmesi durumunda çalışanlara izin verilmesi işverenlerin inisiyatifine bırakılacak. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’daki parlamentolarındaki yasama faaliyetleri ertelenecek, tatilde olması durumunda parlamentolar geri çağrılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.