Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Seçimin kilit partisi HDP için tüm seçenekler masada

Reuters’ta HDP’nin 10 ay sonra yapılacak seçimlerde oynayacağı kilit rolü anlatan bir haber yayımlandı. Haberde HDP’nin hem seçim sürecindeki hem de Meclis aritmetiğindeki önemi anlatıldı. 

Reuters’a konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kendileri dışındaki muhalefet bloğunun, ilkelerine aykırı bir aday gösternesi halinde kendi cumhurbaşkanı adaylarını gösterebileceklerini söyledi.

Saruhan Oluç

En avantajlı dönem

Haberde muhalefet partilerinin 2002’den beri Erdoğan’ı mağlup etmek için en avantajlı dönemden geçtiği vurgulanırken 2019’daki yerel seçimlerde HDP seçmenlerinin Ankara, İstanbul ve diğer büyükşehirlerde muhalefet adaylarına oy verdiği hatırlatıldı.

Dinamikler farklı

Benzer senaryonun tekrar yaşanması ihtimalini değerlendiren Oluç, “İhtiyaçlar ve dinamikler daha farklı” derken adayın kim olduğundan ziyade ortak uzlaşı noktalarını temsil etmesinin daha önemli olduğunu söyledi. Oluç bu noktaları şöyle açıkladı: “Yerel ve ulusal düzeyde güçlü bir demokrasi inşa etmek, bağımsız bir yargı sistemi kurmak, hukukun üstünlüğünü sağlamak ve Kürt meselesine demokratik bir çözüm bulmak.” 

Haberde CHP Milletvekili Gürsel Tekin’in “HDP’ye bakanlık verilebilir” sözlerinin ardından başlayan tartışmaya da yer verildi. Oluç’a bu konudaki fikri de sorulurken Oluç, HDP’nin böyle bir talebi olmadığını dile getirdi. 

Haberde analistlerin, “Muhalefet, Erdoğan’ı mağlup etmek istiyorsa milliyetçi çekinceleri bir kenara bırakarak HDP’nin seçim sürecinde oynayacağı rolü kabul etmeli” görüşlerine yer verildi. Metropoll araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar ise, HDP’nin Meclis’teki rolünü vurgulayarak, “Eğer Millet İttifakı güçlü bir destek bulamazsa, HDP olmadan aldığı kararları uygulayamaz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.