Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Yenilenebilir enerjiye hemen geçmek dünyaya 12 trilyon dolar kazandıracak

Oxford Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre, fosil yakıtların bırakılarak yeşil enerjiye geçilmesi durumunda dünya, 2050’ye kadar 12 trilyon dolar tasarruf edecek.

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş, dünyanın 2050’ye kadar 12 trilyon dolar tasarruf etmesini sağlayabilir. Söz konusu araştırma, iddia edilenin aksine fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçmenin daha pahalı olmadığını savunuyor. Uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetinde yaşanan düşüşlerle birlikte yenilenebilir enerjinin ekonomik açıdan daha mantıklı olduğunu öne sürüyor.

BBC’ye konuşan Prof. Dr. Doyne Farmer, araştırmalarının bulguları hakkında şunları söyledi:

“İklim inkârcısı bile olsanız, bizim bulgularımıza katılmamanız mümkün değil. Temel bulgumuz, yeşil enerjiye geçişte tam gaz ilerlememiz gerektiğidir çünkü yenilenebilir enerjiye geçmek, bize ve tüm dünyaya para kazandıracak.”

Uzmanlar bu sonuca nasıl vardı?

Araştırmadaki bulgular, fosil yakıtların ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geçmişten günümüze kadarki maliyetlerini inceleyerek gelecekte bu maliyetlerin değişimlerini modellemeye dayanıyor.

Fosil yakıtların maliyetleri 100 yıldan daha fazla geriye giderek incelenirken, yeşil enerji kaynaklarının maliyeti ise henüz yeni ortaya çıkmasından kaynaklı 10 yıl önceye kadar incelenebiliyor. Ancak raporun bulgularına göre teknolojinin ilerlemesiyle yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerjinin maliyetinde yüzde 10’a yakın bir düşüş gözlemleniyor.

Raporun baş yazarı Dr. Rupert Way, “Son araştırmamız, önemli yeşil teknolojilerin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında maliyetleri düşürmeye devam edeceğini gösteriyor. Kısacası araştırma, ne kadar hızlı yeşil enerjiye geçersek o kadar fazla tasarruf sağlayacağımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Rüzgar ve güneş, yeni enerji projeleri için en ucuz seçenek ancak iklim krizi sebebiyle hava durumundaki değişikliklerin yenilenebilir üretimde düşüşe yol açması durumunda enerjinin nasıl depolanacağı ve şebekenin nasıl dengeleneceği konusunda sorular devam ediyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.